Många Eskilstunabor minns säkert restaurang Pråmen som fanns på den lilla holmen i ån vid Stadsparken. Byggnaden revs 2014 och sedan dess har platsen utrustats med sandstrand, solstolar och en beachvolleyplan.
Men någon ny restaurang eller servering har inte byggts, trots det attraktiva och lockande läget. Men det ska det nu bli ändring på.
De planer som nu är på väg att förverkligas har drivits fram i form av en idémässig trestegsraket som startades av Roger Pihl. När han drog igång wakeboardbanan i ån förra året var de ursprungliga tankarna att verksamhetens bas med tillhörande teknikbod och någon form av servering skulle förläggas på holmen.
– Det gick inte eftersom det pågick ett renoveringsarbete där. Vi hade kaffe och glass till salu i vår bod intill brofästet men det utbudet var för litet, det var uppenbart att det fanns en efterfrågan att erbjuda något mer. Då började jag fundera på vem som kan det här med fastigheter, byggnader och lokaler och tog kontakt med Anders Kruhsberg som jag vet är en duktig exploatör.
Och Anders Kruhsberg, vd på RG Bostad, tände på idén.
– Jag har alltid varit nyfiken på platsen som har en otrolig potential och där det finns en byggrätt. Så jag hakade på. Men eftersom det handlar om mat och servering tog jag kontakt med Elisabeth Lundberg och Peter Andersson. Det är de som kommer vara de stora stjärnorna här. Det jag kommer göra är att se till att vi har en lokal att vara i, en temporär sådan för att se om det kan bli en permanent satsning, säger Kruhsberg som står bakom den ansökan som skickats in om ett tidsbegränsat bygglov på två år.
Restaurangbyggnaden som ska uppföras är en slags containerlösning i vinkel som ska rymma kök, servering och bar. Till det kommer en mindre byggnad för wakeboardverksamheten med kiosk.
Och restaurangen med tillhörande bar ska alltså drivas av Elisabeth Lundeberg och Peter Andersson, duon bakom konceptet Miami najs.
– Det började som en braksuccé när vi hade en popup-restaurang vid ett event utanför Stiga sports arena. Jag har jobbat med varumärkesutveckling tidigare och kände att det var helt rätt, att vi var något på spåret. Så vi köpte en truck, startade Miami najs och sen blev vi polare med Anders. Och Miami och wakeboard gifter sig rätt fint, säger Elisabeth Lundberg som också hunnit med att dra igång fik- och brunchstället Banken inne i ABF-huset.
Sommarrestaurangen på holmen kommer erbjuda allt från espresso, vegansmoothies till brunch.
– Sen kommer vi ha rättigheter så det blir bar med beachkänsla. Vi vill ge Eskilstuna något som saknas i dag, en vibe som gör att folk som kommer hit verkligen känner att det är något man inte får missa.
Peter Andersson ger ett exempel:
– Nämn ett annat ställe i Eskilstuna där du kan sitta i en badstol och bli serverad drinkar. Är du beredd att betala för det, ja då är vi de enda som kan erbjuda det, säger han och blickar ut över ån.
Förhoppningen är att allt ska stå klart i slutet av maj.
– Vi vill kunna komma igång så fort som möjligt, säger Anders Kruhsberg och poängterar att restaurangplanerna fått positiv respons i den dialog man haft med politiker och tjänstemän på kommunen.
– Jag är supernyfiken på hur det här kommer funka och jag tror verkligen på det här. Den här platsen förtjänar så mycket mer än vad som ryms här i dag.
Den bilden delas även av Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun som ser positivt på den planerade krogsatsningen och lyfter fram å-perspektivet:
– En utveckling av å-rummet med fler saker att se, göra och uppleva kommer spilla över positivt på stadskärnan med fler besöksanledningar och mer liv och rörelse. Eskilstunaån som ringlar sig igenom stan ger fantastiska mervärden till vår stadskärna, säger hon.