Smittskyddsläkaren: Sörmlandsbor bör inte känna oro

Ett fall av mpox, tidigare kallat apkoppsvirus, har rapporterats i Sverige. Det är något man ska ta på allvar, men lokalt finns ingen anledning att känna oro, menar Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson.

"Man kan känna sig trygg i att myndigheterna på lokal, nationell och internationell nivå håller koll. Som enskild medborgare bör man inte känna sig orolig", säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland, med anledning av att ett fall av mpox, variant klad 1, rapporterats i Sverige.

"Man kan känna sig trygg i att myndigheterna på lokal, nationell och internationell nivå håller koll. Som enskild medborgare bör man inte känna sig orolig", säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare i Region Sörmland, med anledning av att ett fall av mpox, variant klad 1, rapporterats i Sverige.

Foto: Eira Desax/Region Sörmland

Eskilstuna2024-08-16 20:33

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten och regeringen en presskonferens med anledning av att ett fall av sjukdomen mpox rapporterats i Sverige. Personen hade smittats med varianten klad 1 under en resa till Afrika. Viruset finns främst i Demokratiska republiken Kongo, men har spridits till andra länder i Centralafrika. Världshandelsorganisationen WHO har beslutat att klassa spridningen av sjukdomen som ett "internationellt hot mot människors hälsa".

– Det här är såklart något man ska ta på allvar. Det är bra att man gjort som WHO, att man vill lägga resurser på att undersöka och begränsa smittspridningen i Centralafrika. Klad 1 verkar mer spridningsbenägen och ha en svårare sjukdomsbild än klad 2. Det förekommer mer familjesmitta och inte bara sexuell smitta, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare på Region Sörmland.

Sjukdomen mpox smittar via hudkontakt. Symptomen är svullna lymfkörtlar och feber samt blåsor, utslag och sår på huden. Risken för att bli allvarligt sjuk är liten. Vaccin mot mpox rekommenderas främst till män som har sexuell kontakt med män, men kan även vara aktuellt till personer som ska resa till länder där smittan förekommer, förklarar smittskyddsläkaren.

Hur ska man tänka nu om man bor i Sörmland?

– Jag har förståelse för att sörmlänningar har ett intresse. Man ska inte känna sig orolig. Man kan känna sig trygg i att myndigheterna på lokal, nationell och internationell nivå håller koll. Som enskild medborgare bör man inte känna sig orolig.

Hur ser du på risken för fler fall i Sverige?

– Det finns en risk att någon blir smittad och kan ta med smittan hem, ifall man varit i länderna där viruset finns. Det är viktigt att vården är observant på den typen av symptom. Vi har rutiner för hur man ska omhänderta misstänka fall med mpox. Smittan har varit känd sedan 2023 i Centralafrika.

Malin Enarsson tillägger:

– Om smittan ökar i Afrika kommer ju risken bli större att vi får fall utanför Afrika och det kan bli svårare att begränsa dem. Nu var det ett enskilt importfall där man kan göra smittskyddsåtgärder och känna sig trygg i att det inte blir någon vidare smittspridning i Sverige. Men det finns ju andra länder utanför den afrikanska kontinenten som kanske inte har samma resurser.

Tidigare har cirka 300 fall av mpox konstaterats i Sverige kopplat till det globala utbrottet av klad 2, den andra virusvarianten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!