Kanske har du sett att övergångsstället utanför Engelska skolan har fått en ny design. Den är numera mönstrad. Detta är bara en av många förändringar som just nu görs på Sturegatan i Fröslunda.
Robert Gremalm är planarkitekt och ansvarig för pilotprojektet Sturehöjden – ett projekt där medborgardialog och unga röster står i fokus.
– Metoden vi använder är framtagen som ett sätt att öka det demokratiska deltagandet i stadsutvecklingen. Vi ifrågasätter den klassiska stadsplaneringsmodellen och låter medborgardialogen styra utvecklingen, säger han
Pilotprojektet genomförs under 2022 och är en del av det långsiktiga arbetet med att genomföra visionen i utvecklingsplanen för Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg.
– Utvecklingsplanen som tagits fram visar stor potential. Parken Sturehöjden har varit otrygg i flera år. Det är en fin park men ytorna runt omkring behöver kärlek, säger Gremalm.
I september kommer man hålla i en workshop som ett sätt att dra nya lärdomar och nå ut till den målgrupp som man valt att fokusera på i projektet.
– Vi har sett att unga tjejer är en grupp som sällan blir hörda, och det finns forskning som visar att det är denna grupp som ofta känner sig otrygga i den här sortens miljöer. Vi kommer bland annat diskutera vad det ska finnas för aktiviteter, konst och möbler. Syftet är att ta reda på vad som behöver göras för att unga tjejer ska bli mer bekväma i och runt parken, säger Robert Gremalm.
Just nu testar man en ny utformning på parkeringsplatsen som ligger intill Sturehöjden, och man jobbar också med att öka trafiksäkerheten på Sturegatan.
– Sturegatan är idag för bred och har 50 kilometer i timmen förbi en grundskola. Vägen kommer målas om och smalnas av, vilket skapar lägre hastigheter. Farthinder kommer placeras ut och rekommenderad hastighet kommer bli 30 kilometer i timmen. Och parkeringsytan görs just nu om till ett torg med aktiviteter, säger Robert Gremalm.
Nu tar man också hjälp av universitetsstudenter för att göra intervjuer med bosatta i området. Det kommer också finnas skyltar utsatta med QR-koder som möjliggör för fler att tycka till om Sturehöjdens framtid.
– Vi jobbar med detta fram till och med sista september. Under denna tid kommer vi samla information från boende i området. Tanken är att det ska väcka tankar om hur det kan bli i framtiden, säger Robert Gremalm.