Trafikverkets nya fartkamera förändrar användandet av just fartkameror, något tidningen Vi bilägare var först att rapportera om. Den nya kameran kan bland annat placeras ut ovanför motorvägar och ha koll på flera filer på en gång.
– Just nu håller vi på och planerar för när de ska bytas ut, från norr till söder, eller tvärtom. Eller om de ska bytas ut åldersmässigt, efter hur gamla de är, förklarar Eva Lundberg, nationell samordnare för ATK-verksamheten på Trafikverket, och fortsätter:
– Vi har kameror på sträckor i Sörmland som är ett år gamla och sedan flera som är mycket äldre och kanske behöver bytas först.
Kameran heter Argus fyra och levereras av Sensys gatso Sweden. Kameran har flera nyheter som till exempel att man kan förlänga avståndet på rapporteringen.
– Alla kameror mäter från 150 meter i dag, den följer från 150 meter bort och till rapportavståndet med blixten på 14-15 meter. Det är rapportavståndet vi ska titta på om vi kan förlänga. Vi kommer att göra ett försök med detta, menar Eva Lundberg.
Satsningen på 850 miljoner kronor omfattar byte av de 2 400 fartkameror som finns utställda i dag. Bytet av alla kameror förväntas ta sex år.
Kommer vi få några nya kameror vid Sörmlands motorvägar, E20 och E4?
– Vi tänker oss nya kameror vid motorvägar, antingen vid sidan av eller i portal ovanför. Vi ska bygga några portaler som test, vi har skaffat oss möjligheten att placera kameror vid flerfältsvägar. Var dessa piloter placeras ut undersöker vi just nu.
Trafikverket har möjlighet att göra detta, men det betyder inte att de ska placera ut kameror på detta vis.
– Det finns flera kriterier att ta hänsyn till, bland annat kostnader.
Den nya fartkameran ska även kunna användas inne i städer.
– Vi har den möjligheten med den nya kameran, det stämmer. Men vi ser att de mest ställs ut vid snabba vägar för att sänka farten där.
Att en fartkamera skulle placeras i centrala Eskilstuna tror hon inte är troligt.
– Vi har begränsad kapacitet på utbyggnader, det kommer att bli konkurrens om var dessa hamnar. Det finns många 70-vägar och uppåt i Sörmland där de skulle behövas mer, vi måste väga det mot varandra.
Även bilderna från kameran blir bättre och skarpare, och Trafikverket kan med hjälp av ny uppkoppling även följa trafiken i kamerorna i realtid.
– Det är jättebra.
Kommer detta att göra att fler bötfälls framöver?
– Det är faktiskt svårt att svara på.
Det har under många år spekulerats i om flera kameror kan ställas ut på en sträcka för att kunna mäta en bils medelhastighet på sträckan. Inte bara hastigheten där kamerorna står, utan tiden det tagit för en bil att transportera sig mellan kamerorna.
– Den möjligheten finns inte i den här kameran, men vi har tittat på detta. Men även här finns ögontjänare, konstaterar Lundberg.
Hon menar att detta inte skulle få bort dessa utan att de skulle komma runt problemet.
– Om de skulle köra för fort förbi den första kameran skulle de bara sakta in inför den andra kameran. Ögontjänare skulle räkna ut att de måste sänka hastigheten ett antal sekunder för att klara sig.
Skulle inte fler få böter om ni inte varnade för att det snart kommer en fartkamera?
– Syftet är att folk ska bromsa in, att så få som möjligt kör förbi platsen för fort. Skylten betyder att du kan bli registrerad och vi måste tala om det enligt GDPR-lagen.