Tanken är att 10-15 radhus ska byggas. Husens tak kommer att täckas med solpaneler som genererar el. Taken kommer att ha olika vinklar för att efterlikna ett solur. Detta för att fånga solens dagliga rörelsemönster för att effektivisera upptaget av solenergin.
– Det är en teknik som är hållbar. Några fler satsningar med solelsteknik kommer säkert att fortsätta i framtiden, säger Erik Henckel, planarkitekt på Eskilstuna kommun.
Husen kommer att ha högst två våningsplan. Enligt förslaget kommer de fyra olika radhusgrupperna placeras längst en parallellgata till Eskilstunavägen. Det kommer även att finnas tillgång till en innergård och möjlighet till grönytor.
Det aktuella förslaget vann en markanvisningstävling som pågick under 2018. Bostäderna skulle ha bra förutsättningar för solelsteknik. Arkitekturen ska inspireras av och integrera solelstekniken.
– Detta sker i ett samarbete med Eskilstuna kommun, Eskilstuna Energi och Miljö och Mälardalens Högskola. De har tillsammans formulerat kriterierna för tävlingen, säger Erik Henckel.
Fyra olika byggaktörer deltog i tävlingen med förslag. Vinnaren blev Team med "Liv I Ekvilibium".
Ekvilibium är ett tillstånd där ett system är i balans.
Detaljplanen ligger ute för granskning till och med den 7 augusti och väntas bli antagen under året. Man kan själv tycka till om planen på kommunens hemsida.