Eskilstuna står och väger mitt mellan de nya elprisområden som nu planeras. Hamnar kommunen i elprisområde två, som utgör ett av fyra scenarion, skulle det innebära en vinstlott.
– Om vi hade legat i det elprisområdet under fjolåret hade också kostnaden för elen varit hälften så hög som den för område tre, säger Daniel Kulin, projektledare på kraftbolaget Cloudberry.
För en vanlig Eskilstunafamilj i villa med elanvändning på 15 000 kWh och som betalade medelpriset för 2022 på 137,4 öre per kWh innebär det en skillnad på cirka 10 000 kronor.
Men det finns också flera förslag om ändrad indelning som skulle innebära en rejäl kostnadssmäll för elanvändare i kommunen.
– Det kan mycket väl bli så att vi blir kvar i nuvarande elprisområde men i två av fyra scenarion hamnar Eskilstuna i det nya elprisområde fem, Stockholm, vilket för många vore en total ekonomisk katastrof.
Med dubbelt så höga elpriser, som Daniel Kulin inte utesluter i det nya elprisområdet, skulle det kosta villafamiljen 20 000 kronor mer istället.
– Vilket elprisområde vi ligger i är extremt viktigt för både människors privatekonomi och företagsklimat.
Elnätsindelningen tar inte hänsyn till kommungränsen och i ett av fyra scenarion kan Eskilstuna komma att hamna i olika prisområden.
– Det fenomenet råder redan på orter som Oskarshamn och norrut i Gävle-Sandviken. Det är exempelvis inte en tillfällighet att jättar som Google, Amazon och Microsoft valt att etablera sig i den del av kommunen som också har det lägsta elpriset, säger Daniel Kulin.
Den nya indelningen är en teknisk fråga snarare än en politisk och kommer att baseras på var det är trångt i elnätet och hur Svenska kraftnät har byggt. Daniel Kulin tror att ett alternativ vore att investera i överliggande nät som har mindre energiförluster.
– Det finns inte någon som bygger infrastruktur för att det är kul – man gör det för att det behövs.
Daniel Kulin tycker att det har gjorts väl mycket politik av elförsörjningen på senare år och han reagerar över mångas motsägelsefulla ståndpunkter i frågan.
– Samma personer som gnäller på höga elpriser är inte sällan de som också strider mot utbyggnaden av infrastruktur för ändamålet.
Om Svenska kraftnät föreslår en förändring av områdena kan det ske tidigast 2025.