Det är arkivarien Cecilia Marnetoft på Eskilstuna stadsmuseum som fått förtroendet att ge Eskilskällan en ny design. Hon understryker dock att det är samarbetet mellan arkiv, bibliotek och museer som nu kan erbjuda en samlad ingång till Eskilstunas lokalhistoria.
Man vill också skapa den bildliga magnet som lockar än fler att upptäcka den skattkammare som Eskilskällan rymmer för alla som exempelvis vill börja släktforska, eller alla som vill ta del av Eskilstunas utveckling från den tidpunkt då man först hör talas om den till dagens växande boplats med över 100 000 invånare.
Visserligen lockar man redan i dag mellan sex och sjutusen besökare varje år. Men den siffran borde kunna bli ännu bättre.
Budgeten för en komprimering och en allmän uppfräschning av Eskilskällan bestämdes till 100 000 kronor och den har man hållit.
Ett samarbete inleddes med studenterna på informationsdesign på Mälardalens högskola, och Frida Alfthan handplockades för sin mycket intressanta skiss på temat återbruk. Det är också hon som ligger bakom den skyline som ligger som en röd tråd bakom det skrivbord där personalen är redo att hälsa besökarna välkomna.
– Vi ville hitta den stil som direkt sätter fingret på vad man kan finna i det här rummet, säger Cecilia Marnetoft. Och vi ville också lyfta det faktum att det finns många historiska kvinnor i Eskilstuna värda all uppmärksamhet.
– Det sistnämnda är en del i Eskilskällans ambition att skriva en mer jämställd historia.
Vad återstår inför återinvigningen?
– Äldre löpsedlar ska upp på väggarna där besökarna kan läsa mikrofilmade lokala dagstidningar. Och så har vi en film med arbetsnamnet "Upptäck Eskilstunas historia", som också ska bli klar till på lördag... men det hinner vi med. Tror jag.
Till invigningen på lördag föreläser Anna Götzlinger, om Eskilstuna fristad, och Kenneth Engvall om gamla sparbankshuset. Dessutom finns medlemmar från Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening städse.