Stockholm Business Alliance, SBA, presenterade i måndags sin återkommande serviceundersökning av hur nöjda företagen är med den kommunala myndighetsutövningen. Syftet är att ge kommunerna bättre underlag när de ska bestämma hur de ska arbeta för att göra regionen mer attraktiv.
Undersökningen bygger på ett samarbete med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tagit fram ett Nöjd-Kund-Index (NKI). Sex myndighetsområden mäts på en betygsskala från 0-100: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.
De företag som haft ett ärende med kommunen inom något av dessa områden under år 2015 har fått möjlighet att svara på en enkät med frågor om den kommunala servicen. I Eskilstuna har 256 företag svarat, i Strängnäs 243 och i Flen 55.
Betyg 62-69 är godkänt och ett NKI över 70 är ett högt resultat. Högst betyg i SBA:s undersökning får Upplands-Bro med ett NKI på 79. På fjärde plats ligger Eskilstuna som har klättrat från 13:e plats i den förra mätningen. Eskilstuna har förbättrat sitt NKI från 72 till 74.
– Det är ett väldigt gott resultat på vår service till företag i Eskilstuna som vi kan vara stolta för. Vi har hållit en hög nivå genom flera år, säger Mattias Rossköld, näringslivsdirektör vid Eskilstuna kommun.
De flesta undersökta myndighetsområden i Eskilstuna får ungefär samma betyg som i den förra mätningen. Det är framför allt markupplåtelse som förbättrar sitt resultat. Myndighetsområdets NKI har ökat från 65 till 74.
– Det känns bra att vi höjer oss igen. Vi sjönk rejält 2014 och det kan delvis förklaras med ombyggnationen av Fristadstorget. Det skapade ganska mycket utmaningar och bland annat torghandeln blev drabbad. Nu när torget är färdigbyggt så är det roligt att vi kan se att vi klättrar tillbaka igen, säger Anna Bergfors Fall som är chef för trafikavdelningen.
Eskilstuna kommuns mål är att nå ett NKI på 75 år 2019.
– Utmaningen är nu att vi ska komma upp i 75 inom ett par år, men det gäller också att vi håller den nivån. Nu är 74 bra. Det handlar om att hålla en hög och jämn kvalitet genom flera år, säger Mattias Rossköld.
Eskilstuna kommun har nu börjat använda mätningen som en del i sin verksamhetsutveckling med mer kontinuerliga uppföljningar.
– Det är handläggarna på respektive förvaltning som är den viktigaste länken till företagen och då är det också viktigt att uppföljning sker direkt i verksamheten, säger Mattias Rossköld.
Strängnäs klättrar från plats 39 till plats 16 på rankingen. Strängnäs NKI har ökat från 66 till 70. Flen förbättrar sitt NKI från 63 till 67 och klättrar från plats 49 till plats 27 på rankingen.