– I vår stad har vi många som behöver extra omtanke och kärlek, säger Jannica Sjöstedt i föreningen Omtanke som är en av aktörerna bakom Eskilstunas Wall of kindness.
Konceptet Wall of kindness såg dagens ljus i Iran 2015. Syftet var att hjälpa människor som hade det tufft ekonomiskt. Konceptet har sedan dess spridit sig över världen. Grundidén är en vägg med krokar som sitter uppsatt centralt i en stad eller ett köpcenter där förbipasserande enkelt kan hämta och lämna kläder.
På många håll har man, som namnet antyder, nöjt sig med att sätta upp en vägg där folk kan hänga ifrån sig kläder. I Eskilstuna har man valt att satsa på en mer robust konstruktion i form av ett litet hus. Inspirationen till huset kommer från Visbys version av Wall of kindness, och precis som i Visbys fall bygger huset på Fristadstorget på samverkan mellan flera olika lokala aktörer, däribland Strajpa Skylt och Bildekor, Collander Grafiska och Handla för Eskilstuna.
– Vi tillsammans skapar huset som en god handling för staden. Vi i Position Eskilstuna är också en av aktörerna bakom Handla för Eskilstuna vars syfte är att uppmana till goda handlingar för vår stad, säger Elina Gustavsson, verksamhetsansvarig i Position Eskilstuna.
Stugan kommer att stå i närheten av scenen på Fristadstorget.
– Vi har länge velat ha ett Wall of kindness på Fristadstorget, där de som behöver det kan hämta varma kläder och där vi visar på den värme och medmänsklighet som finns i Eskilstuna, säger Ann Segelborg, koordinator Fristadstorget.
Jannica Sjöstedt vid föreningen Omtanke menar att det inte behöver vara speciellt svårt att kunna hjälpa en medmänniska.
– För många människor som inte riktigt har en bra ekonomi betyder värmande plagg väldigt mycket, säger hon.
Wall of Kindness invigs i samband med grantändningen på Fristadstorget på lördag den 2 december klockan 16. I samband med invigningen uppträder Linda Bengtzing som kommer att sjunga tre egna låtar och en klassisk jullåt.
– Hon tycker det är kul att få komma och göra det i anslutning till Wall of kindness-invigningen. Hon tycker att det är en bra sak, säger Elina Gustavsson.
På plats vid invigningen finns även Näshulta scoutkår som säljer brända mandlar och kvinnojouren Moa som bjuder på glögg.