Sedan tidigare har Eskilstuna kommunfastigheter, Kfast, redan infört inkomstkrav i allmännyttans lägenheter i Lagersberg, Brunnsbacken och Fröslunda. Här gäller det att den bostadssökande redan kan redovisa lön, studiemedel eller pension för att få bo. Den som lever på a-kassa, ekonomiskt bistånd, sjukpenning eller etableringsersättning får nobben och hänvisas istället att söka lägenhet någon annanstans i stan.
Under sitt styrelsemöte på fredagen beslutades Kfast om att ytterligare utöka inkomstkraven till att också gälla för en stor andel nyproducerade lägenheter i Eskilstuna – bland annat i Odensala, Hällby och Odlaren. Med nyproducerade lägenheter menas hyresrätter byggda från 2015 och framåt.
Enligt Carin Kuutmann, vänsterpartiets ledamot i Kfast:s styrelse, handlar det totalt om 650 lägenheter.
– Tillsammans med de 2 300 lägenheterna som redan omfattas av inkomstkrav är man nu uppe i 2 950 lägenheter som inte kan hyras av människor som saknar en inkomst. Det innebär att ungefär 40 procent av Kfasts lägenheter inte längre är tillgängliga för personer som lever på någon form av aktivitetsersättning, försörjningsstöd eller föräldrapenning.
Vad tänker du om det?
– Det är förskräckligt. Jag var emot det förra beslutet också. Då hette det att det här skulle stärka områdena och minska segregationen, men det här beslutet innebär nästan motsatsen. Jag förstår inte på vilket sätt det skulle gynna integrationen. Det blir snarare så att man ökar segregationen ytterligare då det ju bara blir de med ordentliga inkomster som kan bo i vissa nybyggda områden.
Kuutmann uppger att hon varit ensam om att reservera sig mot bolagsstyrelsens förslag. Hon menar att hon känt sig tvingad då hon upplever att den nya policyn riskerar att bryta mot diskrimineringslagen.
På vilket sätt menar du att man bryter mot lagen?
– Det handlar inte om någon direkt diskriminering, då inkomst inte räknas som en diskrimineringsgrund. Däremot kan det innebära en indirekt diskriminering. Där vissa grupper utestängs från stora delar av Kommunfastigheters bostäder.
Kraven som klubbats kommer ju från ägarna, det vill säga Eskilstunas styrande politiker. Vilket utrymme hade egentligen Kfast att fatta ett annat beslut?
– Jag menar att om man riskerar att bryta mot lagen, då kan man inte gå med på ett sådant ägardirektiv.
Bertil Andersson (M), är ordförande i Eskilstuna kommunfastigheter. Han vill varken uttala sig om de nya kraven eller ens kommentera att frågan varit uppe för beslut på styrelsemötet.
– Vi har fattat flera beslut i dag men jag vill inte kommentera något enskilt ärende innan protokollet är justerat.
Men du måste väl kunna berätta vad det varit för punkter uppe på mötet idag?
– Nej. Jag kommenterar ingenting.
Så de nya kraven på inkomst kommer du inte att kommentera?
– Nu kommer du tillbaka till det jag inte vill kommentera. Nu är det fjärde eller femte gången du försöker.
Men det är ju för att vi redan har fått en kommentar från en annan styrelseledamot.
– Och det är lite lustigt för ingen ska kommentera något innan protokollet är justerat och det håller jag mig till.