Årby är sedan tidigare ett område som har haft problem med råttor, och ett flertal klagomål från Årby har inkommit till miljökontoret i år. När ett sophus brändes ner i mitten på april tidigare i år tvingades de boende att slänga sina sopor i två containrar utanför fastigheterna. Som ett resultat av att de boende bland annat lämnade stora soppåsar utanför de containrar som fanns i stället för inuti, förvärrades situationen.
Klara fastigheter och Eskilstuna kommun har på olika sätt jobbat för att hålla de ovälkomna gästerna borta. Buskagen som råttorna i Årby använt som gömställe ska kommunen jämna med marken och i stället blir det en öppen markyta med belysning för hyresgästernas säkerhet. Cecilia Knutsson, verksamhetschef på park- och naturavdelningen, tror inte att buskagen nödvändigtvis är problemet utan att råttornas trivsel i Årby beror på sopor och att människor kastar mat till fåglar.
– Vi kommer att ta bort mycket buskage för att renovera växtligheten och grönskan i Årby. Intresset var olika men vi har en bra dialog med Klara fastigheter, säger Cecilia Knutsson.
Tobias Spångberg menar också på att det är viktigt att hyresgästerna samarbetar genom att noga försegla sina sopor och slänga påsarna där de ska vara, det vill säga i någon av de 16 soptunnor som finns i det nya miljöhuset. Det har även förekommit dumpningar av möbler och TV-apparater som hör hemma på en miljöstation.
– Vi har fastighetsskötare som måste köra bort sängar och möbler en gång i veckan.
I samband med öppningen av miljöhuset på fredag ska de boende bjudas på kaffe och kakor av den lokala hyresgästföreningen i Årby, där det även ska delas ut information om hur området på bästa sätt hålls rent.
Miljöhuset kommer att ha samma utseende som det tidigare, men en aning bredare och det har även gjorts enklare att hämta soporna.
Tobias Spångberg berättar även att boende i närliggande område har slängt sina sopor utanför miljöhuset. Därför har det även gjort en liten lucka vid gaveln, allt för att underlätta för renhållningen av området.