I april förra året lades pizzerian Milano ner och i oktober kunde Eskilstuna-Kuriren rapportera att en ny hyresgäst tagit över lokalen. Mansour Amir Hoseini, 59, berättade om sina planer på att starta en finare krog med inventarier han köpt från lyxrestauranger vid Sergels torg i Stockholm. Han siktade på att öppna runt jul. I dag är Milano-skylten nedplockad, men någon ny skylt har inte kommit upp och inne i lokalen pågår fortfarande renovering.
– Jag kollar marknaden och jag ser ju att folk har inte börjat konsumera på restaurang och bar. När jag räknade på det var det mycket bättre att fördröja det där, säger Mansour Amir Hoseini.
– Folk är fortfarande fattiga. Under den här perioden fanns det inte någon ekonomi att skynda sig för.
Det kommer enligt Mansour Amir Hoseini att bli en finare restaurang där man kan äta bättre mat och dricka vin och sprit.
– Det blir pasta, à la carte och bättre viner. Det blir inget ställe att gå till för att äta sig mätt eller supa sig full utan för att njuta av maten och njuta av samvaron.
– Konceptet jag tänker på fattas i det här området. Pizzerior och mat för vardagen finns redan här i stor omfattning. Det finns inte kundunderlag för att alla ska köra samma koncept. Därför vill jag komma med något nytt.
I fönstren på restaurangen sitter det lappar med namnet "Arcadia", men Mansour Amir Hoseini säger att han fortfarande inte har bestämt sig för vad restaurangen ska heta.
– Jag har valt att inte lägga upp hemsidan och inte tillverka skyltarna just för att det inte är säkert att det blir det.
– Jag vill ha ett namn som är ganska unikt och det ska återspegla att det är en lugn och harmonisk miljö.
Han tar hjälp av artificiell intelligens, AI, i sitt arbete med att starta restaurangen. Det gäller såväl menyn som namnet och ekonomin.
– När det gäller AI kan man ställa en fråga och så görs miljoner sökningar på miljondelar av minuten så får man svar. Det kan vara om ett företagsnamn är stötande på något annat språk, om det är ett skyddat varumärke eller hur många andra restauranger det finns i närheten.
– I stället för att jag för hand gör sökningar för att få fram underlag och räkna på det ger jag det till en programvara. Jag bestämmer själv vad jag har för önskemål, men det är maskinen som gör jobbet åt mig och ger mig ett resultat.
– Allt sånt där arbete pågår. Jag söker på mat som Eskilstunaborna, sörmlänningarna och svenskarna äter. Hur mycket säljs i Eskilstuna, i Sörmland, i Sverige? Vi sätter in priser och laborerar med marginaler. Allt det här sitter jag och gör med hjälp av AI. Det är traditionellt affärsmässigt arbete när man planerar en verksamhet, men däremot går det mycket snabbare genom att använda AI.
Vilka AI-verkyg använder du?
– Just nu använder jag allihopa. Jag använder Microsofts, jag använder Googles och de senaste tre-fyra veckorna har jag använt kinesiska Deepseek också.
Tre personer kommer att jobba på restaurangen.
– Det kommer att finnas en bra kock där givetvis, men det är så att alla måste kunna allt så att planen är att vi under resten av februari och mars ska jobba ihop oss i teamet.
– Tanken är inte att det ska vara någon rusning där. Tvärtom. De ska komma hit och få sitta länge och då måste det vara mer space och det måste vara lugnt och fint.
– Man kan komma med katten eller hunden och skärma av sig med bärbara skärmar och kunna sätta sig där.
Längre fram planerar han att öppna uteserveringen.
– Till sommaren med stor sannolikhet om budgeten håller. Det blir tak, det blir uppfräschning. Sommaren -26 är tanken att vi ska ha inglasning där.
Mansour Amir Hoseini har tidigare varit anställd på en statlig myndighet i Eskilstuna samtidigt som han drivit ett eget företag som sysslar med företagsrådgivning, redovisning och bokslut. Bland kunderna har det funnits många restaurangföretag.
– Jag är intresserad av mat och njuter väldigt mycket av mat och jag väljer restauranger som är nischade som har lite bättre mat. Jag går aldrig ut och äter när jag är jättehungrig utan jag går ut för att njuta. Jag tycker att det borde finnas fler såna ställen.