Senior hotas av vite på 200 000 kronor – brister i fallskydd

Arbetsmiljöverket förbjuder all byggnads- och anläggningsarbete med fallrisk på Senior Materials fabrik – om inte kraven på bland annat skyddsräcken, fallskyddsutrustning och utbildning för personal kan säkerställas.
Annars riskerar företaget böter på 200 000 kronor.

Arbetsmiljöverket förbjuder Senior Material att utföra arbeten med fallrisk om de inte följer krav kopplade till arbetsmiljölagen.

Arbetsmiljöverket förbjuder Senior Material att utföra arbeten med fallrisk om de inte följer krav kopplade till arbetsmiljölagen.

Foto: Henrik Holmberg

Eskilstuna2024-11-18 22:05

Nyheten i korthet

  • Arbetsmiljöverket har förbjudit allt byggnads- och anläggningsarbete med fallrisk på Senior Materials fabrik i Svista, om inte vissa säkerhetskrav uppfyllts.
  • Om kraven inte uppfylls riskerar företaget ett vite på 200 000 kronor. Brister har upptäckts i fallskydd och utbildning för personal.
  • Senior Materials HR- och kommunikationschef, Cecilia Vallin, säger att företaget respekterar beslutet och har vidtagit nödvändiga åtgärder för att uppfylla kraven.

Ute i Svista pågår arbetet för fullt med att färdigställa Senior Materials Europafabrik som ska tillverka separatorfilm, en batterikomponent, bland annat till batteribolaget Northvolt. 

Nu har företaget fått en anmärkning från Arbetsmiljöverket för brister i fallskydd i byggnadsarbeten, då de inte följer arbetsmiljölagen. Bland annat ska det saknas skyddsanordningar så som räcken och arbetskorgar och personal ska inte alltid ha fått rätt utbildning i hur man använder fallskyddsutrustningen innan ett arbete påbörjats. 

Myndigheten har därför beslutat om förbud mot att utföra byggnads- och anläggningsarbete med en fallrisk på mer än två meter på fabriken – om företaget inte uppfyller ett antal villkor kopplade till arbetsmiljölagen. Fortgår arbetet ändå riskerar Senior ett vite på 200 000 kronor.

Villkoren gäller bland annat ett krav på skyddsräcken, arbetsplattformar, arbetskorgar och ställningar. Utförs arbeten på ställen där det inte finns möjlighet för fast eller mobila fallskydd ska det finnas tillgång till personlig fallskyddsutrustning. 

Cecilia Vallin är HR- och kommunikationschef på Senior Material. När Eskilstuna-Kuriren kontaktar henne vägrar hon svara på frågor via telefon.

– Jag svarar på frågorna via mejl, det blir bäst så, säger hon när tidningen ringer.

undefined
Cecilia Vallin är HR-och kommunikationschef på Senior. Hon skriver i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren att det rör sig om en underleverantör som inte följt föreskrifterna men att de nu har säkerställt att kraven följs.

I ett mejl skriver hon sedan:

– Vi respekterar Arbetsmiljöverkets beslut och ser det som en viktig påminnelse om vikten av att upprätthålla högsta möjliga säkerhetsstandarder i alla delar av ett projekt. 

– I detta fall rör det sig om en underleverantör som utförde arbete i samband med bygget av vår nya fabrik. Som byggherre bär vi det övergripande ansvaret och har därför säkerställt att nödvändiga åtgärder vidtagits av underleverantören.

Hur kommer det sig att det inte funnits fasta eller mobila fallskydd tidigare?

– Underleverantören hade inte fullt ut säkerställt de fallskydd som krävs enligt föreskrifterna. Efter Arbetsmiljöverkets inspektion har underleverantören åtgärdat detta och tillfört de skyddsräcken och arbetsplattformar som krävs.

Arbetsmiljöverket kräver även att Senior ska uppfylla ett antal krav kopplat till den personliga fallskyddsutrustningen. Bland annat ska utrustningen användas enligt tillverkarens bruksanvisning och arbetstagarna ska ha fått praktisk övning och utbildning om hur utrustningen fungerar innan arbetet kan påbörjas.

Hur kommer det sig att arbetstagarna inte fått utbildning och praktisk övning om hur utrustningen fungerar innan ett arbete påbörjats?

– Vi har försäkrat oss om att underleverantören nu implementerat en tydlig utbildningsplan. Samtliga arbetstagare genomgår praktisk och teoretisk utbildning innan de utför arbete på hög höjd, skriver Cecilia Vallin.

I myndighetens beslut framkommer det även krav på utrustning, beredskap och rutiner på arbetsplatsen för att snabbt kunna rädda en arbetstagare som faller och blir hängande i sin personliga fallskyddsutrustning. 

Har det alltså inte funnits nödvändig utrustning och rutiner utifall något oförutsett skulle inträffa?

– Underleverantören har efter inspektionen säkerställt att all nödvändig utrustning, rutiner och beredskap finns på plats för att snabbt kunna hantera en eventuell incident.

Det är inte första gången Eskilstuna-Kuriren rapporterar om arbetsmiljön på Seniors fabrik. Så sent som i förra veckan kunde tidningen berätta att facket anmält företaget till Arbetsmiljöverket efter upprepade tillfällen av felkopplade elkablar – problem som enligt HR-chefen nu ska vara åtgärdade.

Även bristerna kring fallutrustningen ska nu vara avhjälpta, enligt Cecilia Vallin.

– Ja, underleverantören har genomfört de åtgärder som krävs för att uppfylla Arbetsmiljöverkets villkor. Vi som byggherre följer noggrant upp detta arbete för att säkerställa att kraven efterlevs framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!