Nya satsningen: De ska driva vintercafé i Sundbyholm

Mazariner, biskvier, varm choklad och en massa annat gott, bakat med smör och mycket kärlek. Snart öppnar Sundbyholms Vintercafé.

Linnea Landin, Håkan Andersson och Ulrica Sjöberg är glada att erbjuda ett vinteröppet café i det populära strövområdet. Förhoppningen:att satsningen ska leda till åretruntöppet i en utbyggd gästhamn.

Linnea Landin, Håkan Andersson och Ulrica Sjöberg är glada att erbjuda ett vinteröppet café i det populära strövområdet. Förhoppningen:att satsningen ska leda till åretruntöppet i en utbyggd gästhamn.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2020-10-06 09:00

Solen ler över den glittrande båthamnen och förstärker oktoberfärgerna i träden kring byggnaden med hamnkontor och café. Också inomhus glittrar leendena ikapp. Efter en bra sommar har verksamheten varit stängd en kortare period, men här förbereds nu för en ny satsning. 

Gästhamnen ställer om från segling, varma sommarkvällar, räkpizza och glass till en plats för varm choklad och goda bakverk efter frostnupna promenader och turer på isen.

undefined
Linneas biskvier, Håkans mazariner och en massa annat gott kommer att trängas i cafédisken. Även pajer, lasagne, våfflor, smörgåsar, sallader och surdegspizza ska serveras i vintercaféet.

Torsdagen den 15 oktober öppnar Sundbyholms gästhamns Vintercafé – och såväl önskemål som idéer har funnits länge, berättar systrarna Ulrica Sjöberg och Helena Pagoldh, som driver Sundbyholms gästhamn. När nu två av de anställda ville satsa var det ju bara att köra. 

 – Byggnaderna står här tomma under vinterhalvåret, medan många människor rör sig i de vackra omgivningarna. Efter den här speciella sommaren kändes det enklare att gasa, folk har skött sig bra och behovet av såna här utflyktsmål är stort. Ingen av oss är heller bra på att vara ledig, konstaterar Ulrica.

undefined
Håkan Anderssons och tidigare Café Bönans signum, mazarinerna, finns med i det nya caféet. "Jag tänkte bräcka mitt gamla rekord om 7000 sålda mazariner per år", skrattar Håkan.

Håkan Andersson känner många igen som ägaren till tidigare Café Bönan på Köpmangatan. Han har också drivit hotell i stan och har lång erfarenhet inom servicebranschen. På restaurang Västra Porten, som drevs av Sjöbergh/Pagoldh, jobbade han tillsammans med Linnea Landin, tidigare bland annat köksansvarig på Mary´s café och Elite Stadshotellet.

De delar sin stora passion för bakning, och har utvecklat varsitt specialintresse, vilket vintercaféets gäster inte kommer att ha några problem med att upptäcka.

– På Bönan kom pappa och jag på idén med mazariner. Under några år bakade vi 7 000 mazariner om året, med sju olika fyllningar. Självklart kommer de finnas med här, ler Håkan.

Linneas grej är biskvier av olika slag. 

– Vår grej blir att baka allt från grunden, förklarar hon. Det har vi ju inte hunnit under den hektiska sommaren, när vi fått ha mest inköpta bakverk i fikadisken. Men nu blir allt hembakat, med smör och med massor av kärlek, stolthet och glädje. 

– Självklart kör vi coronaanpassat även i vinter, med gott om utrymme mellan bord, stolar och köplatser. Tältet hålls uppvärmt och nere vid vattnet kan det bli jättemysigt att sitta en gnistrande vinterdag och dricka vår varma choklad, konstaterar de.

Vintercaféet erbjuder även lättare cafémat samt temakvällar, och öppet blir det torsdag till söndag, till en början fram till jul.

undefined
Det blir bakfantasterna Linnea Landin och Håkan Andersson som håller i det vinteröppna caféet i småbåtshamnen. Deras respektive paradgren kommer självklart finnas med i utbudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!