På Ärsta träningsskola, eller anpassad grundskola som det kommer att heta från den 1 juli, går 22 elever i årskurs F–6. Samtliga elever har någon form av intellektuell funktionsnedsättning och flera av dem sitter i rullstol. Undervisningslokalerna är därför anpassade för målgruppen men utrymmena för lek och fysisk aktivitet har lämnat väldigt mycket i övrigt att önska.
Fram till nu.
När specialläraren Carina Westerlund började jobba på skolan 2017 slogs hon av hur torftig utemiljön var.
– Det var en liten inhägnad gård och det fanns inga lekredskap förutom en sandlåda med höga kanter som låg direkt mot asfalten. Det var en kränkning mot eleverna, man skämdes för hur det såg ut och jag bara kände att de förtjänade mycket bättre förutsättningar än vad som då fanns, säger hon.
Efter att först försökt få medel från olika stipendiefonder, som hänvisade till att en upprustning är kommunens ansvar, tog hon kontakt med rätt personer på barn- och utbildningsförvaltningen. Finansieringen för upprustningen har skett i form av ett projekt och resultatet – den nya skolgård som invigdes under onsdagen – har infriat förväntningarna med råge.
– Det har blivit så fint och bra och vi är så stolta. Vi har inte bara fått ett utökat utrymme, med alla nya specialanpassade redskap är det ett otroligt lyft jämfört med hur det såg ut tidigare. Förut var vi mer eller mindre tvungna att ta barnen på promenad för att de skulle kunna röra på sig utomhus, nu kan vi gå direkt ut på gården. Det är full aktivitet och det är så härligt att se barnen leka, säger hon.
Fotnot: Särskola är en egen skolform som elever med intellektuella funktionsnedsättningar har rätt att gå i. Förutom Ärstaskolan finns särskolan på Årbyskolan, Djurgårdsskolan, Idunskolan, Odlarskolan och Rinmangymnasiet.