Under onsdagen arrangerade polisen en presskonferens i Årby med anledning av fredagens skjutning då en kvinna och ett barn skadades.
– Ofta är det en ensam skytt som snabbt kan ta sig iväg från platsen och det finns många flyktvägar här. Det brukar även vara mycket folk i rörelse och de som bevittnar skottlossningarna fokuserar främst på att rädda sina egna liv, säger Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.
Enligt honom har kamerorna i området varit en framgångsfaktor under bevisinsamlingen.
– Med hjälp av dem kan vi se en flyktväg och veta var vi ska leta efter spår. Vi får en bild över vilka som varit på platsen, men det är svårt att lyckas identifiera gärningsmän då folk rör sig så snabbt.
Under dagen har Nissfolk pratat med flera mammor om skjutningen som skedde på områdets lekplats. Hans uppfattning är att Årbyborna känner uppgivenhet och frustration.
– En av mammorna sa att hon var på lekplatsen när gärningsmannen sköt besinningslöst. Det värsta hon berättade var att ett barn sprang för livet, samtidigt som barnet spydde av ren rädsla. Mammorna sa att de har förtroende för oss, men att de saknar trygghet i Årby.
I Eskilstuna har minst fyra tredjepersoner skadats i samband med skjutningar i år. Men Nissfolk betonar vikten av att medborgare måste försöka vara ute och leva sina normala liv.
– Utifrån ett nationellt perspektiv är det ovanligt att oskyldiga drabbas i skottlossningar, men om vi tittar rent procentuellt så kan det vara många i Eskilstuna.
Polisens ambition är att återskapa tryggheten i Årby, och samtidigt upprätthålla den i övriga Eskilstuna. Därför har man tagit emot förstärkning från både den egna regionen och från region Bergslagen. Utöver detta ska polisen utöka förpatruller i Årby för att se om brottsligheten förändras före, under och efter patrullering.
– Vi ska även börja jobba med en metod som heter business improvement district. I grova drag betyder det att vi jobbar tillsammans med näringsliv och boende i Årby för att gemensamt öka tryggheten.
Gruppchefen för områdespoliserna Per Bergström berättar att man prioriterar närvaron vid den tidpunkt då allmänheten är ute och rör sig i området.
– Vi är dock beroende av medborgarna här. Vi får in en del tips, men samtidigt finns många som inte vågar prata med oss, säger han.