Vill bygga en ny äventyrsgolfbana i Eskilstuna

Eskilstuna bangolfklubb vill bygga en äventyrsgolfbana med bunkrar och vattenhinder bredvid sin befintliga anläggning i Vilsta. "Det skulle vara ett jättebra tillskott till Vilsta friluftsområde", säger Björn Bergström, ordförande i Eskilstuna bangolfklubb, EBGK.

Björn Bergström, ordförande Eskilstuna bangolfklubb vill anlägga en äventyrsgolf bredvid den befintliga anläggningen i Vilsta. Bilden till höger visar Haga bangolfklubbs äventyrsbana i Norrköping.

Björn Bergström, ordförande Eskilstuna bangolfklubb vill anlägga en äventyrsgolf bredvid den befintliga anläggningen i Vilsta. Bilden till höger visar Haga bangolfklubbs äventyrsbana i Norrköping.

Foto: Joachim Sorbe / Privat / City golf Europe AB

Eskilstuna2024-08-16 14:04

EBGK:s välbesökta bangolfbana ligger idylliskt vid Eskilstunaån i Vilsta friluftsområde. Intill den befintliga anläggningen vill klubben nu bygga en så kallad MOS-anläggning som i dagligt tal även kallas äventyrsgolf. En MOS-anläggning är en blandning av vanlig golf och bangolf. Banorna är ungefär lika stora som i bangolf. Underlaget är konstgräs och banorna kan ha sand- och vattenhinder i miniatyr. Banorna har ofta fantasifulla teman och utsmyckningar. Eskilstuna bangolfklubb vill anlägga 18 banor av MOS-typ. 

– Föreningen behöver utvecklas, säger Björn Bergström, ordförande i EBGK. 

undefined
Björn Bergström är ordförande i Eskilstuna bangolfklubb.

Klubben skickade i juli in en ansökan om tillstånd och dispens i skyddade områden till länsstyrelsen i Södermanland, något som P4 Sörmland var först att rapportera om. Orsaken är att platsen som klubben vill bygga på är ett naturreservat och även omfattas av strandskydd.

"För att kunna behålla och attrahera fler ungdomar och äldre ser vi behov av att utöka befintlig verksamhet med ytterligare en anläggning för bangolf, en så kallad MOS-anläggning", står det i ansökan. 

Björn Bergström säger att MOS-anläggningar har blivit alltmer populära de senaste tio åren. Det tävlas även på MOS-banor. 

– Sedan är det en väldigt populär grej för allmänheten.

undefined
En MOS-bana kan ha vattenhinder. Bilden är från Haga bangolfklubbs äventyrsbana i Norrköping.

Klubben vill bygga äventyrsgolfen ovanför den befintliga bangolfanläggningen som ligger mellan naturreservatet och Vilstavägen som går längs Eskilstunaån. Den befintliga anläggningen ligger i ett område där det i är översvämningsrisk enligt SMHI. Klubben skriver i sin ansökan att den genom att bygga en anläggning i den höglänta terrängen ovanför den befintliga anläggningen skulle säkra fortsatt verksamhet även om den befintliga anläggningen skulle hamna under vatten. 

Eskilstuna bangolfklubb – som i år fyller 90 år – har bedrivit sin verksamhet i Vilsta sedan lång tid tillbaka på en plats som arrenderas av kommunen. 

undefined
Det tävlas även på MOS-banor, som här i Norrköping.

Klubben menar att en utökad verksamhet är viktig för att föreningen ska överleva och kunna fortsätta erbjuda positiva aktiviteter för såväl unga som gamla – inte minst för boende i de närliggande utsatta områdena.

Klubben menar att den behöver bygga äventyrsgolfen i naturreservatet eftersom den måste ligga i direkt anslutning till den befintliga anläggningen för klubben ska klara av att driva verksamheten. 

På platsen där äventyrsbanan är tänkt att byggas finns det i dag ganska svårttillgänglig naturskog. Platsen används i dag inte av allmänheten på samma sätt som andra delar av det annars välbesökta Vilstaområdet. 

– Det är aldrig någon som är där. Det står ju bara där, säger Björn Bergström. 

undefined
Det skulle vara bra med en högre belägen bana eftersom den befintliga anläggningen ligger i riskzonen för framtida översvämningar, menar klubben i sin ansökan.

På den tilltänkta platsen låg det längre tillbaka i tiden en dansbana. 

– Jag kan ju tycka att man borde kunna göra det här. Det skulle dra folk till området, säger Björn Bergström.

Om länsstyrelsen beviljar dispens kommer klubben att gå vidare med markfrågan. Det är kommunen som äger den aktuella marken. Dessutom behöver markförhållandena undersökas och finansieringen ses över. Enligt ansökan beräknar klubben att kunna börja bygga äventyrsbanan i april 2027. 

– Vi har fått positiva signaler från politiken, säger Björn Bergström. 

– Vi tror också att det skulle vara uppskattat av de som bor här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!