Efter flera år av utredningar och projekteringar drog bygget av Eskilstunas nya tingsrätt i Myntverkets gamla lokaler igång i september 2020. Bakgrunden var att tingsrättens hittillsvarande lokaler på Rademachergatan är omoderna och otillräckliga.
Byggprojektet omfattar 3 300 kvadratmeter och rymmer 53 arbetsplatser, åtta förhandlingssalar varav två med förhöjd säkerhet.
Enligt den ursprungliga tidsplanen beräknades inflyttning kunna ske i slutet av 2021. Så blev det inte.
– Vi fick då besked om att vi kunde flytta in i slutet av maj. Men det sköts upp till den 27 augusti och då flyttade all vår personal över till de nya lokalerna, säger Nils Cederstierna.
Kort efter flytten kunde han och den övriga personalen konstatera att den nya moderna tekniken som installerats inte fungerade som den ska.
– Det har visat sig vara problem med ljudabsorptionen i salarna. Det gör att vi inte kan garantera att alla de ljudinspelningar som görs håller tillräckligt hög kvalitet för att exempelvis kunna användas när ett mål överklagats till hovrätten.
Samtliga förhandlingar – allt från tvistemål, häktningar och rättegångar – måste därför hållas i de gamla tingsrättslokalerna.
– Det är en nödlösning och djupt olyckligt, inte bara för domstolen och all personal utan framförallt för den rättssökande allmänheten som blir hänvisad till den nya tingsrätten, säger Nils Cederstierna som inte vet hur lång tid det kommer att ta innan tekniken fungerar som den ska.
– Hur det blir i oktober och november får vi se. Oavsett vad vi får för besked vill jag ha garantier för att det ska fungera.
Byggprojektet har drivits av fastighetsägaren, tillika byggherren Stenvalvet, entreprenören Skanska samt Domstolsverket som ska hyra lokalerna. De tre parterna har enligt Stenvalvets projektansvarige Anders Lööv slutit en överenskommelse om att all information ska gå via Domstolsverket.
– Vi hade ett löfte från Stenvalvet att lokalerna var i brukbart och avtalat skick men de har inte hållit vad de lovat. Det är olyckligt och långt från optimalt och jag räknar med att det blir någon form av efterspel kring det här, säger Ulf Hedberg, projektledare på Domstolsverket.