Räntehöjningarna kväver bostadsbyggandet

Stigande räntor, ökade byggkostnader och en hög inflation. Det är några av de negativa faktorer som fått byggandet av lägenheter och småhus att tvärnita. "Privatkunder har dragit i handbromsen, vilket slår hårt mot alla som bygger småhus", säger Kent Sedin, ombudsman på Byggnads Mälardalen.

Jonas Lundin, vd på Tuna entreprenad, ser en stabil underliggande byggkonjunktur – trots nedgången i bostadsbyggandet.

Jonas Lundin, vd på Tuna entreprenad, ser en stabil underliggande byggkonjunktur – trots nedgången i bostadsbyggandet.

Foto: Joakim Serrander/Tuna Entreprenad

Eskilstuna2023-04-10 18:52

Bostadsbyggandet står, efter flera starka år, inför en kämpig period. Under 2022 påbörjades 52 600 nya bostäder, varav 40 900 i flerbostadshus och 11 700 småhus. Det var ett tapp från 2021, men ändå drömsiffror jämfört hur det ser ut i dagsläget.

I veckan lämnade bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen en reviderad prognos för 2023. Den spår en halvering av bostadsbyggandet på ett år och 13 000 färre bostäder än den förutsägelse som gjordes i höstas.

– Det är bottenkänning i nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

undefined
Byggföretagens senaste prognos om 25 500 påbörjade bostäder under 2023 är 13 000 färre än deras beräkning i höstas. Det innebär en halvering av bostadsbyggandet på drygt ett år.

Det bistra läget påverkar också sysselsättningen i byggindustrin där antalet verksamma bedöms minska med 21 000 personer mellan 2022 och 2024.

– Det finansiella läget minskar hushållens möjlighet att investera och så länge räntorna stiger kommer efterfrågan på nybyggda bostäder att sjunka, säger Catharina Elmsäter-Svärd som vill att Riksbanken ska gå försiktigare fram.

Kent Sedin, ombudsman på Byggnads Mälardalen, har på senare tid kontaktas av flera lokala byggföretag som vill MBL-förhandla om uppsägningar.

undefined
Kent Sedin är ombudsman på Byggnads Mälardalen.

– Småhustillverkarna har svårt att sälja och vi har flera företag som lever på att bygga och montera hus. De får det så klart tufft, säger han och forsätter:

– Stigande räntor ställer till det, då blir alla mer försiktiga. Vi hoppas att det blir en kortvarig svacka men är beredda på att det kommer att bli några kärva år.

Enligt konjunkturprognosen krymper bygginvesteringar i bostäder, lokaler och anläggningar med i snitt 14 procent i Sverige under 2023. Sörmland klarar sig förhållandevis bra med ett kalkylerat tapp på åtta procent.

Jonas Lundin, vd på bygg- och anläggningsföretaget Tuna entreprenad, ser trots den kraftiga nedgången i nyproduktion av bostäder med tillförsikt på framtiden.

undefined
Jonas Lundin, vd på Tuna entreprenad, ser en stabil underliggande byggkonjunktur – trots nedgången i bostadsbyggandet.

– Vi har väldigt mycket att göra och det känns som att det finns en stark underliggande konjunktur. 

Han ser en stark efterfrågan på anläggnings- och infrastrukturuppdrag, där bland andra försvarsmakten och kriminalvården kommer att stå för betydande beställningar.

– Nybyggnation av bostäder kommer vara låg under både 2023 och 2024, men det finns mycket annat att satsa på. Vi vet till exempel att det behöver byggas flera senior- och trygghetsboenden framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!