– Det har en direkt påverkan kostnadsmässigt genom att stödet försvinner. Den totala byggkostnaden för våra entreprenader blir dyrare vilket ger en högre hyra. Det försöker vi kompensera tillsammans med våra entreprenörer som vi har en nära dialog och öppen diskussion med kring frågor om upphandling och hur vi tillsammans kan bygga mer effektivt, Robert Brånn bygg- och fastighetsutvecklingschef på Kfast.
Sedan 2017 har Sverige haft ett statligt stöd för nybyggnation av hyresrätter och studentbostäder men detta avvecklades i oppositionens budget som antogs vid årsskiftet. I S och MP regeringens budget fanns stödet kvar, men i det av M och KD framlagda ändringsförslaget till statsbudget var stödet borttaget, och med hjälp av SD segrade detta förslag i riksdagen.
Det innebär att endast de som sökt stödet innan årsskiftet 2021/22 kan få ta del av det. För året 2022 har regeringen skjutit till 4 miljarder för ansökningar som har beviljats men stödet kommer inte att räcka till alla, vilket riskerar att öka hyrorna i nyproduktion i Eskilstuna.
Kfast är det största fastighetsbolaget i staden och bygger 300 nya hyresrätter varje år. Just nu planerar de nya hyresrätter i Skogstorp, Västra Munktellstaden och Norra Årby. En viktig fråga för många hyresgäster är hur hög den nya hyran riskerar att bli, något tidningen skrivit om tidigare.
– Det kan jag inte säga, mer än att vi ser att det kan bli dyrare men vi gör allt vi kan för att få hyran så låg som möjligt, säger Robert Brånn.
Han medger att det finns risk att byggnadstakten avtar men tror inte att det kommer påverka inflyttningsdatum för de personer som tackat ja till lägenheter.
Regeringen kan fortfarande påverka händelseförloppet genom att skjuta till ytterligare pengar i vårbudgeten. I Sörmland ökade ansökningarna med totalt 44 stycken under sista kvartalet 2022 vilket kan jämföras med 9 stycken under samma tidsperiod 2021, skriver tidningen Hem&hyra.
Holger Frense, VD på Frense living bygg AB, som bygger hyresbostäder på bland annat åt Amasten på Norr och i Årby ser störst problem med de generella kostnadsökningarna.
– Byggnationen i dagsläget påverkas inte av det statliga stödet men det kan påverkas i framtiden. Det blir ett stort slag i ansiktet om vi inte får stödet. Sen har vi helt andra utmaningar med prisökningar på stål, armering, cement, och el som ökar med flera hundra procent. Regeringen behöver vakna upp och göra något om man inte vill ha total kris.