Nyckeln till framtiden är elektronisk

Assa säljer allt fler lås som kan öppnas med mobilen i stället för med en nyckel. Mer än 40 procent av produkterna som distribueras från Eskilstuna innehåller i dag elektronik.

Eskilstuna2014-07-19 09:05

Tidningen har besökt Assa AB som har cirka 260 anställda i Eskilstuna. På samma adress finns systerbolaget Assa OEM som har 39 anställda. I entrén till den stora fastigheten på Kungsgatan 71 låter sig Assa AB:s vd Urban Doverholt fotograferas bredvid porträttet av August Stenman som grundade företaget 1881.

August Stenman, som döpte företaget efter sig själv (August Stenman Stenman August), satsade tidigt på automatisering, vilket bland annat gjorde att kvinnor fick möjlighet att förvärvsarbeta, något som var ovanligt på den tiden.

1947 blev Assa först i världen med tillverkning av 7-stiftsnycklar som många än i dag har på sina nyckelknippor. Nyckeln känns igen på att den har sju "gropar".

Urban Doverholt tillträdde som vd för Assa AB 2009. Sedan dess har försäljningen ökat varje år och slog förra året rekord med 1,1 miljarder kronor.

Eskilstuna-Kurirens rundvandring börjar i några tomma lokaler i den stora fastigheten. Assa Abloy-koncernen, som har 43 000 anställda i världen, har under den senaste femårsperioden gjort en omstrukturering som bland annat inneburit att maskiner flyttats från fabriken i Eskilstuna till en fabrik i Tjeckien.

I monteringen sätter personalen in små stift i låscylindrar och fräser nycklar. Arbetet utförs delvis med hjälp av maskiner. 60 procent av de anställda på fabriken är kvinnor.

– Det är ett väldigt pillrigt jobb. Det kanske är svårt med stora fingrar när man jobbar med de här smådetaljerna. Förut hade vi ju maskiner här som tillverkade komponenterna. Nu har vi inte det längre och då har mycket av den manliga styrkan försvunnit, berättar montören Caroline Garesjö.

Hon dukar upp några cylindrar och låskärnor på en träbricka som hon placerar på ett rullbord.

– Vi kallar det att duka ordrar. Jag trivs bra. Man sitter inte still, säger hon och rullar iväg med bordet till linjen där en montör för hand sätter ihop komponenterna till mekaniska lås.

I distributionscentralen sysslar man bland annat med att sätta samman och testa elektroniska lås.

– Elektroniska lås för hemmet växer lavinartat, berättar vd Urban Doverholt.

Över 40 procent av Assas produkter innehåller i dag elektronik.

– Du öppnar låsen med en bricka, fjärrkontroll eller kod. Du kan ha låsen uppkopplade på nätet så att du kan öppna dem med din mobiltelefon, berättar produktionschefen Ulf Sjölund.

När Eskilstuna-Kuriren kommer på besök testar operatören Anki Moberg lås av typen Yale Doorman som kan öppnas med mobilen. Produkten har utvecklats i Eskilstuna. Det hörs digitala röster från testutrustningen som talar om när något är fel.

– Vi måste testa alla. De kommer ju från olika ställen. Man sätter ihop dem här och testar så att de fungerar, berättar Anki Moberg.

För närvarande är man i full färd med att flytta om så att distributionsverksamheten samlas i en del av byggnaden.

– Vi har totalt sett cirka 20 000 produkter som vi distribuerar, säger Urban Doverholt.

Det arbetar 157 tjänstemän i fastigheten på Kungsgatan, varav 136 på Assa AB och 21 på Assa OEM. Bland tjänstemännen finns till exempel projektledare och konstruktörer som sysslar med utvecklingsprojekt.

– Vi lägger ner över 90 miljoner kronor om året på utveckling, berättar Urban Doverholt.

Förra året rankades Assa Abloy på plats 78 på den amerikanska tidskriften Forbes lista över världens 100 mest innovativa företag.

För 20 år sedan slogs Assa ihop med det finska låsbolaget Abloy. För att snabba på tillväxten har koncernen sedan sammanslagningen förvärvat inte mindre än 200 bolag. Firman som August Stenman grundade för 133 år sedan har vuxit till att bli världsledande inom lås- och dörrlösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om