Nye vd:n vill göra ESEM till ledande miljöbolag

Kjell Andersson är sedan i mars vd för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Efter sucéerna med färgsortering och Retuna vill han nu profilera bolaget inom bland annat jordsortering och biogasproduktion.

Kjell Andersson framför ESEM:s kraftvärmeverk i Eskilstuna.

Kjell Andersson framför ESEM:s kraftvärmeverk i Eskilstuna.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2020-05-13 13:16

– Jag uppskattar bredden på verksamheten inom våra bolag. ESEM:s affärsidé är att vara det ledande energi- och miljötjänsteföretaget, säger vd Kjell Andersson.  

– Ett prioriterat uppdrag är att tillsammans med övriga bolag i kommunkoncernen verka för att stärka näringslivsklimatet i Eskilstuna.

Den nye vd:n kommer själv och låser upp dörren till huvudkontoret vid Affärslivs besök den 17 april. Receptionen på Kungsgatan 84 i Eskilstuna är stängd för spontana besök på grund av virusutbrottet. 

– Jag är stolt över hur snabbt vi har format styrkorna. Vi gick inte upp i stabsläge, men vi samlade de samordningsansvariga från våra affärsområden som snabbt fick koll på läget. Nu är fokus på att hålla igång vår samhällsviktiga verksamhet, säger han. 

Energibolaget följer utvecklingen kring corona och uppdaterar kontinuerligt sina interna förhållningsregler utifrån vad kommunerna och andra berörda myndigheter rekommenderar. 

– Vi har inte sett att sjukskrivningarna har dragit iväg för vår del. Vi har varit noga med att man ska stanna hemma när man är sjuk. De som kan jobba hemifrån gör det i stor utsträckning. 

Kjell Andersson menar att Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM, även har en roll att spela för att stötta näringslivet. 

– Från kommunens sida har man sagt att den som inte klarar av betalningarna kan få anstånd. Så är det ju normalt också, men vi har naturligtvis en mjukare hållning nu. 

Intervjun med ESEM:s nye vd sker i hans rymliga kontor som ligger i ett hörnrum på huvudkontoret. Som brukligt i coronatider håller vi avstånd från varandra och sitter på var sin sida om ett stort konferensbord. Kjell Andersson är chef för 580 medarbetare i ett 90-tal olika yrkesroller. 

– Jag brukar säga att om du visar tillit och ger förtroende så får du lojalitet och ansvarstagande tillbaka. Jag måste ha fullt förtroende för att verksamheten sköts där ute. Det går inte att vara involverad i dagliga operativa frågor. Jag ska ge verktyg och förutsättningar för att det ska funka ute i verksamheten.

Kjell bor med hustrun Lena i Västerås. Bostaden ligger bara 20 minuters promenad från stationen i Västerås och han pendlar i vanliga fall med tåg till Eskilstuna. 

Kjell är född i Avesta. Sin blivande hustru Lena träffade han när de spelade handboll tillsammans på högstadiet. De har två vuxna söner och fyra barnbarn. 

– Vi var till Virsbo igår och såg Malte, 5 år, göra sin fösta fotbollsträning. Det var häftigt, säger Kjell.  

Familjen och idrotten har alltid betytt mycket för honom. 

– Grabbarna spelade hockey. Under tio år tog det väldigt mycket av uppmärksamheten till vardags. 

Många lov har även tillbringats med skidåkning i Klövsjö där familjen har en stuga. Kjell, som beskriver sig själv som hockeynörd, är fortfarande engagerad i hockeyn. Sedan tio år är han speaker när hockeylagen Mora och Västerås har hemmamatcher. 

– Backar jag tillbaka så har jag idrottat en del och alltid i lagsporter. Det handlar om att det är kul när man får göra saker tillsammans. Jag har sett vad samarbete kan ge när du verkligen får det att tagga i och kan plocka ut den potential som finns, säger Kjell och fortsätter:  

– Här på ESEM handlar det om samarbete mellan affärsområden och samarbete mellan Eskilstuna och Strängnäs. Jag är helt övertygad om också att det går att komma längre i det. 

På gymnasiet läste Kjell elkraft. Med den utbildningen i bagaget var det naturliga valet att antingen jobba på ABB i Ludvika eller på samma bolag i Västerås. 

– Vi tyckte då att Ludvika var samma håla som Avesta. Vi ville göra något annat, så då blev det Västerås. 

Kjell arbetade sedan på ABB i Västerås i 25 år i olika roller.  

– Jag till och med fick guldklocka på ABB. 

Han sysslade mest med tekniskt säljstöd. 

– Jag var leverantör till elnätsbolagen under många år. 

2006 flyttade Kjell och Lena till Mora. Orsaken var att hustrun vidareutbildat sig till röntgensjuksköterska och fått jobb som det i Mora. Kjell veckopendlade under två års tid från Mora till Västerås innan han fick jobb som elnätschef på Dala Energi. 

– Att som hockeynörd bo i Mora och jobba i Leksand var en utmaning i sig. 

En annan utmaning var att samordna verksamheterna i Dala Energi som just hade bildats genom en fusion mellan elbolagen i Leksand/Rättvik och Gagnef. Senare förvärvades elnätet i Säter och Smedjebackens elnät togs över på entreprenad. 

– Det finns väldigt mycket paralleller till det jobbet jag har idag med att få ihop Eskilstuna och Strängnäs med sina olika kulturer. 

2015 kom det första barnbarnet och Kjell och Lena började alltmer att längta tillbaka till Västerås. När de ordnat med nya jobb flyttade de tillbaka till Västerås. De har dock inte helt klippt banden till Mora. De har kvar en husvagn på orten som kan användas när Kjell är speaker på Moramatcherna eller när de vill åka skidor. 

Kjells nya jobb var som affärsområdeschef för elnät på ESEM. I den rollen har han fått hantera förändringen som det inneburit för verksamheten att gå från att vara ett eget bolag till ett affärsområde inom ESEM. Den andra utmaningen handlar om utvecklingen mot så kallade smarta elnät i en konservativ bransch. 

– Det är en otroligt snabb utveckling inom elnätsbranschen som har sett likadan ut under mycket lång tid.

Smarta elnät kan balansera utbud och efterfrågan på el på ett miljömässigt hållbart och kostnadseffektivt sätt. Smarta elnät är avancerade och tillåter bland annat integrering med vind- och solkraft.

– Det där är en jätteutmaning rent tekniskt, säger Kjell. 

Han menar även att regleringsmodellen medför ett högt tryck på modernisering av elnäten. 

– Om nätet blir äldre får vi inte ta lika mycket betalt av kunderna så vi måste förnya nätet för att hålla uppe kapitalbasen. 

undefined
Kjell Andersson på ESEM:s huvudkontor på Kungsgatan 86 i Eskilstuna.

Kjell blev tillförordnad vd för ESEM i oktober förra året då den tidigare vd:n Mats-Erik Olofsson slutade. 

– Jag kände ett jättestarkt stöd från omgivningen, både chefskollektivet, men även från hela bolaget när jag klev in som tf vd. Ju mer jag funderade och diskuterade med politiken så kände jag att 'okej, jag kan vara med och göra skillnad och ta det här vidare.' Då sökte jag tjänsten och var med i den rekryteringsprocessen. Så landade det i att jag fick jobbet i mitten på mars. 

ESEM ägs av EEM och SEVAB, som i sin tur ägs av Eskilstuna Kommunföretag respektive Strängnäs kommun. Sedan ESEM startades 2014 är alla medarbetare anställda i bolaget och allt arbete sker på uppdrag av EEM och SEVAB.

– Du har Strängnäs och Eskilstuna. Det är inte självklart att de vill samma sak. Det är mycket styrelsemöten och det är stort politiskt engagemang och det gäller att få ihop det på ett bra sätt. Eskilstuna har en stark kommunkoncern. Strängnäs kommun har haft en ganska låg framtoning. Det finns mer att göra och utveckla i det samarbetet. Det är en bra dialog och det är det som krävs, säger Kjell. 

När det gäller elnätstaxan menar Kjell att den kommer att öka i ungefär samma takt som inflationen de närmaste åren. Elnätbolagens intäkter är statligt reglerade. Energimarknadsinspektionen sätter upp ramar. 

– Skillnaderna mellan olika nätbolag tror jag kommer att minska med en tuffare reglering. Som vi ser det nu ska vi åtminstone klara att hantera inflationen, men inte kanske så mycket mer än det.

undefined
Brandgasexplosionen i ett ställverk i februari innebär att elproduktionen vid kraftvärmeverket i Eskilstuna ligger nere till månadsskiftet maj/juni.

När det gäller elhandeln anser Kjell att det låga elpriset är ett problem eftersom det knappt lönar sig för ESEM att producera el i kraftvärmeverket. 

– Nu har vi haft ett haveri på mottagningsstationen som tar emot elen från kraftvärmeverket så nu kan vi inte producera, men även om vi hade kunnat är det ytterst tveksamt just nu för att elpriserna är så låga. Det här är en jätteviktig fråga framöver. Vad ska vara basen i energiproduktionen om vi fasar ut ännu mer kärnkraft? Om det även blir tufft för kraftvärmeverken att producera el är det bara vattnet som är kvar som bas. Det ställer ännu högre krav på flexibiliteten i näten. 

Kjell bedömer att kraftvärmeverket ska kunna börja producera el igen i månadsskiftet maj/juni. Han menar att VA- och avfallstaxorna ligger på rätt nivå. 

– Vi är inte billigast, vi är inte dyrast, men vi tycker att vi har en bra balans i det. Det är väldigt styrt. 

undefined
ESEM har fått mycket uppmärksamhet för Retuna som är världens första återbruksgalleria.

Kjell konstaterar att ESEM har fått mycket positiv uppmärksamhet genom sina satsningar på färgsortering av avfall och för Retuna Återbruksgalleria. Han vill även att bolaget ska synas i andra sammanhang när det gäller hållbarhet och kretslopp. 

Han lyfter till exempel fram ett samarbetsprojekt med Mälardalens högskola som handlar om att hitta ett andra liv för batterier som använts i elbilar. Batterierna har fortfarande tillräckligt mycket kraft kvar för att kunna användas till andra saker, till exempel lagring av el som kan utnyttjas till att jämna ut belastningen av elnäten över tid. 

undefined
Den nya biogasanläggningen på Lilla Nyby kommer att öka kapaciteten att producera biogas kraftigt.

Ett annat aktuellt projekt handlar om att sortera schaktmassor som avfallsstationerna får in istället för att bara lägga dem på deponi. På så sätt kan jorden användas igen vid grävjobb. Det finns även tankar om att bygga en solcellsanläggning på Lilla Nyby. Eventuellt skulle flera parter kunna erbjudas att köpa ägarandelar i anläggningen. 

Beslutet att bygga ny biogasanläggning på Lilla Nyby kommer att öka kapaciteten att producera biogas kraftigt. Gasen ska främst levereras till den lokala busstrafiken. Satsningen innebär att flera av ESEM:s affärsområden behöver samarbeta. 

– Det gäller att kliva fram och förstå att man är en del av något större. Det här är något vi ska göra det bästa möjliga av, säger Kjell. 

undefined
Biogasen från den nya anläggningen på Lilla Nyby ska främst användas till stadsbussarna.
Kjell Andersson

Yrke: Vd för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM. 

Ålder: 60 år. 

Bor: Västerås. 

Familj: Hustrun Lena, två vuxna söner och fyra barnbarn. 

Fritidsintressen: Att vara med familjen. Idrott, främst hockey. Speaker på hockeylagen Moras och Västerås hemmamatcher. Skidåkning, numera främst på längden men även i slalombacken. Fritidshus i Klövsjö. Kortare MC-turer med hustrun, men även rejäla långturer med ”gubbarna”. 

Karta: Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!