Nyforsbornas torn behandlas som överblivet byggmaterial

Det 113 år gamla "Nyforstornet" är ett av få minnen från stadsdelens tidiga bebyggelse. I flera år har tornet förvarats bland byggmaterial och utsatts för skadegörelse.

Eskilstuna2013-08-31 05:52

Det drygt sju meter höga tornet, uppfört 1901 på Nyforsgatan 24 har överlevt flera stora omdaningar. "24:an" revs 1969 men tornet togs till vara.

1977 föreslog dåvarande museichefen Göran Silfverstolpe att tornet skulle återanvändas som konstnärlig utsmyckning på lämplig plats i Nyfors.

Museichefen fick inget gehör men återkom i ämnet 1981 och följande år ställdes det upp i närheten av ursprungsplatsen, fast i marknivå och som kombinerat minnesmärke, mötesplats och som tak till en välfrekventerad anslagstavla.

Tornet i ärgad plåt är en av mycket få bevarade detaljer från det gamla Nyfors, stadsdelen som på 1960- och 70-talen till stora delar revs och ersattes av moderna höghus.

I mitten av 00-talet, i samband med den första etappen av omgörningen av Nyforsgatan flyttades tornet. Det hamnade först i Torshälla, sedan på Stadsmuseets gård som en del i utställningen "I love Nyfors".

Vid utställningens slut dumpades tornet på parkavdelningens område på Klostergatan. Där ligger det kvar, lätt tillgängligt för personer med onda avsikter. Den ståtliga spiran är bruten och tornkroppen nedklottrad med tiotals klottersignaturer.

Anna Götzlinger antikvarie vid Eskilstuna museer anser att kommunen ett moraliskt ansvar att ta hand om Nyforstornet.

- Tornet är en del av Nyfors historia och med åren har tornet blivit en viktig symbol. Det bästa vore om man kunde hitta en ny plats att ha det på, där det fyller sin funktion som ett minne av Nyfors, säger hon.

Enligt Mathias Thuen projektansvarig för omgörningen av Nyforsgatan fanns det större behov att tillgodose utefter Nyforsgatan än att bevara tornet.

- Vi valde att satsa på aktivitetsytor längs gatan, lekplatser och trygghet i form av bra belysning. Sett till helheten kunde vi inte prioritera tornet.

Enligt Thuen förstod man efterhand att det fanns en vilja hos allmänheten om att bevara tornet.

- Därför valde vi att spara byggdelen (tornet) som annars hade rivits. Gamla objekt väcker gamla minnen. Vi måste så klart lyssna på de synpunkter som finns men jag har i dag inga svar på vad som kommer att hända med tornet i framtiden.

Kan ni ha missbedömt tornets popularitet?

- Det kan vi mycket väl ha gjort.

Enligt Mathias Thuen fick stadsbyggnadsnämnden 2005/2006 se det nya gestaltningsförslaget (som exkluderade tornet) men hade inget att erinra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om