Basmati erbjuder indiska och bengaliska maträtter. Restaurangen är döpt efter det klibbfria basmatiriset som är populärt i Indien, Pakistan och Bangladesh.
– Vi tycker det är viktigt med färska råvaror och det är det enda vi använder för att få fram de rätta smakerna, säger restaurangchefen Sayed Chowdhury.
Han kom till Sverige från Bangladesh 2009. Han jobbade sedan tio år på en indisk restaurang i Stockholm där han träffade Anindya Chakraborty. Förra året bestämde de sig för att starta en egen indisk restaurang i Eskilstuna.
– Vi googlade och pratade med mycket folk. Eskilstunaborna saknade indisk mat. Därför öppnade vi en indisk restaurang här, säger Sayed.
Andra orsaker till att de satsade på Eskilstuna var att de tycker att staden är lugn och fin.
Basmati ligger på Kungsgatan 9. Restaurangens kryddiga maträtter och basmatiris blev snabbt populära. Restaurangen gick bra och det är många kunder som har rekommenderat den på Google, Tripadvisor och Facebook.
Sedan kom coronakrisen i mars i år och antalet kunder minskade drastiskt.
– Under två månader serverade vi ibland bara tio luncher och på kvällen var det helt tomt, berättar Sayed.
Fyra anställda fick sluta och under en period var det bara de båda delägarna som jobbade i restaurangen. Samtidigt som de kämpade för restaurangens överlevnad ville de stötta vårdpersonal och personer i riskgruppen. De stöttade vårdpersonal med luncher och gav även pensionärer rabatterade priser.
Restaurangen har ursprungligen 60 sittplatser inne, men för att gästerna ska kunna hålla coronaavstånd har antalet minskats till 45. Restaurangen erbjuder även take away och hemleverans.
– Vi serverar många take away varje dag, säger Sayed.
Restaurangen har haft det svårt under coronatiden. Den har fått finansiering från banken som bidragit till att den klarat sig genom krisen. Nu har kunderna börjat återvända. Restaurangen har kunnat anställa två personer igen.
– Nu har det blivit lite bättre. Vi hoppas att det ska bli mycket bättre nästa år.
Framtidsplanerna handlar bland annat om att göra det finare inne i restaurangen.
– Efter coronatiden vill jag skaffa snygga dekorationer. Jag kommer också att förnya menyn. Jag ska åka till Indien och Bangladesh och hämta recept på traditionell mat som inte finns i Sverige än, säger Sayed.
– Det kommer även att bli mer street food. Många vill inte ha en stor varmrätt. Vi har många kunder som vill ha lite mindre portioner. Det är framtiden.