Det här med att vara med från allra första början vid starten av en helt ny skola ser både skolans rektor, Catrin Lundberg, och flera av eleverna på skolan mest som en fördel.
Det vilar på rektorns ansvar att anställa lärare, dra upp planerna för nästa veckas öppna hus, och samtidigt ta beslut om vilka mattor som ska finnas i klassrummen och vilka akustikplattor som ska sitta i taket. Och samtidigt är hon mottaglig för idéer och förslag om möbler och tavlor från elevernas sida, som stolt visar upp snygga affischer inom glas och ram som lyfter fram positiva budskap.
Joanna Ahmed är stolt över ett citat av Applegrundaren Steve Jobs som pryder en av väggarna och gillar det enkla, men tydliga, tecknet på medinflytande.
Förra hösten gick man ut och sonderade platsen för den privatägda skolan, nu tio månader senare är man på plats på Rademachergatan och efter ett besök på skolan är det frågan om det alls behövs ljuddämpande åtgärder. Elever som är antagna till Jensengymnasiet verkar ha undertecknat ett kontrakt om att sätta skötsamhet i högsäte. Det som hörs är svagt, knappt hörbara, genomgångar som pågår inne i klassrummen och ett tydligare oväsen från hantverkare som jobbar med en dörröppnare eller som förbereder för en expansion med ett par nya klassrum en våning upp.
I dag sysselsätts sex lärare och här återfinns 70 elever i tre klasser - en med inriktning på naturvetenskap, en i samhällsvetenskap och en med inriktning på ekonomi. Målet är att man snart nog ska kunna vara ett gymnasium med plats för 500 elever.
Idrott exekveras på ett gym på lagom promenadavstånd och skollunchen kräver också en bensträckare på fem, tio minuter eftersom den serveras i Munktellarenan.
Att tonläget på Jensengymnasiet är lågmält för att inte säga eftersinnat är ingen tillfällighet.
– Våra värdegrunder handlar om att inte störa ordningen av respekt och hänsyn till varandra, säger Catrin Lundberg. Men vi har inga skrivna kontrakt om skötsamhet, det är skollagen som gäller.
Lite mindre tid i skolan spenderar elever som ena veckan går på förmiddagen och veckan därpå under eftermiddagen. Alla påminns om hälsoaspekten; god kondition krävs för att orka studierna
Tempot är högt och ska så vara. Flera elever noterar att man verkar ha kommit lite längre i matematiken än gamla klasskamrater.
– Och då var jag ingen stjärna i matte i grundskolan, säger Joanna Ahmed. Men med Anders Larsson som lärare är det inte bara begripligt utan roligt.
Men tillbaka till ordningsfrågan; är det ändå inte lätt att glömma sig ett ögonblick?
– Man får tänka sig för, säger Limar Toma, som har siktet inställt på juridik och som älskar nästan all slags motion från pingis till kampsport.
Hur var det med skötsamheten i grundskolan?
– Jag var kanske inte den skötsammaste på Stålfors, säger Limar och får medhåll av Joanna, som ändå hade önskat att hon hade praktiserat samma hållning då som nu.
Det är studier och höga mål som gäller
– Jag vill bli chef för läkarna, säger Joanna. Om jag inte startar ett eget parti.
– Det är dags nu att vi inför lika lön för lika arbete.
Skolkamraten Siri Falk som liksom rektor Catrin gillar löpträning, läser samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på beteendevetenskap.
– Kriminologi, tror jag kan vara något för mig.
Eva Shahverdyan gillar simning och är liksom Joanna inne på medicin längre fram men mer då kanske med fokus på plastikkirurgi.