Egentligen kan det handla om en större kostnadsbesparing än så. Tidigare kunde även Kommunfastighets egen personal sköta sanering på husväggar och i trappuppgångar.
Men sedan Kommunfastighet för två år sedan beslutade att köpa in all klottersanering har bolagets egen personal kunnat frigöras för andra arbetsuppgifter.
”Positivt överraskad”
– Det känns bra förstås, även om vi allra helst skulle se att kostnaderna gick ner till noll, säger Tomas Lindblom på Kommunfastighet.
När det klottrades som mest för två år sedan betalade Kommunfastighet 1,1 miljoner kronor för sanering. Förra året hade kostnaderna minskat till 569 000 kronor.
– Jag förväntade mig först att kostnaderna skulle öka när vi beställde all sanering, så jag blev positivt överraskad när jag såg att utgifterna tvärtom minskat.
Kommunfastighet beslutade – i samråd med flera andra stora fastighetsägare i Eskilstuna – att allt klotter ska saneras inom 48 timmar och att all skadegörelse dokumenteras och bifogas polisanmälan.
Kommunen startade en särskild klottercentral, dit allmänheten kan ringa för att rapportera klotter, oavsett vilken fastighetsägare det gäller.
– Statistik visar att det klottras mindre på rena väggar.
Höga återbetalningskrav
Det nya sättet att arbeta tillsammans med polisen har lett till att klottrare som gripits på bar gärning kunnat kopplas ihop med tidigare dokumenterat klotter. Detta med hjälp av klottrarnas egna tags, eller signaturer.
Och återbetalningskraven för den som fälls kan bli höga.
– Genom att arbeta på det här sättet signalerar vi att Eskilstuna inte är någon bra stad att klottra i. Det gör att vi inte får hit klottrare från andra städer.
Men fortfarande utgör krossade fönsterrutor och övrig skadegörelse den största utgiftsposten. Framför allt är det förskolor och skolor som utsätts.
Den totala kostnaden för reparationer och sanering har legat relativt stabilt sedan några år tillbaka.
– Och då ska man ha i åtanke att byggindex, kostnaderna för byggmaterial, har ökat. Så pekar det i någon riktning är det snarare mot att kostnaderna för skadegörelse snarare börjar gå nedåt, säger Tomas Lindblom.