– Jag vill vara med och göra måltidsevolution och sätta det gastronomiska ljuset på Eskilstuna. Vi ska bli kända för bra värdskap och måltider, säger Benny Skyttman, projektledare och grundare till Skyttman och Co.
Stolta måltiden i Eskilstuna arrangeras av Position Eskilstuna i samverkan med Hotell- och restaurangföreningen i Eskilstuna, Destination Eskilstuna, Stolt Mat i Sörmland, Zetterbergsgymnasiet och Rinmangymnasiet.
– För oss på Position Eskilstuna kändes det självklart att engagera oss i Stolta måltiden. Vi är gärna med och bidrar till att Eskilstuna får fler stolta företagare och ambassadörer. Vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen för Eskilstunas måltidsupplevelser, säger Emelie Gard, ordförande Position Eskilstuna.
Projektledare är Benny Skyttman och Rocco Gustafsson. De anser att Eskilstuna bör försöka locka fler besökare genom att erbjuda förträffliga måltider i kombination med ett genuint värdskap. De menar att Eskilstuna behöver fler restauranger och caféer som syns i restaurangguiden White guide. Enligt SCB/Visita 2019 spenderar invånarna i Eskilstuna cirka 25 procent mindre på restaurang än Västerås och riket i övrigt. Det vill Stolta måltidens arrangörer ändra på.
– Efter pandemins påverkan på besöksnäringen då betydelsefull kompetens många gånger lämnade branschen, behöver vi nu tillsammans locka tillbaka våra duktiga kollegor och få fler att utbilda sig inom denna näring, säger Benny Skyttman.
Evenemanget äger rum den 5 oktober på Valvet i Sparbanken Rekarnes lokaler på Kungsgatan 5. Sparbanken Rekarne är en av eventets huvudpartners. Marknadschefen Johanna Tömmervik säger att banken stöttar både idrott och kultur.
– Måltid är i allra högsta grad kultur och det gynnar dessutom besöksnäringen och gör Eskilstuna till en mer attraktiv plats att bo och leva på. Det är jätteintressant för oss som sparbank för vi vill skapa en så bra miljö som möjligt för våra invånare. Genom att utveckla måltidsbranschen skapar vi även väldigt många jobb åt unga, säger hon.
Under eventet kommer både företag och privatpersoner inom besöksnäringen och handeln att lyftas och hyllas. Det blir musikunderhållning och mingel. Det kommer att delas ut priser i kategorierna Stolt måltidshantverkare, Stolt värdskap, Bästa måltidsupplevelse, Stolt offentlig måltid, Årets stjärnskott inom besöksnäringen och Årets hållbarhet. I juryn sitter bland andra Marie Mulvad Fransson, rektor på Zetterbergsgymnasiet:
– Jag är stolt att få representera Zetterbergsgymnasiet i juryn för Stolta måltiden. På Zetterbergs är värdskapet viktigt del i vår värdegrund. Vi vill ha ett gott samarbete med aktörer inom försäljning och service samt hotell- och turismbranschen för innovation och kreativitet. Måltider är ett sätt att resa med flera sinnen vilket öppnar upp för nya världar och upplevelser, säger hon.
Det kommer att hållas flera föreläsningar. En av föreläsarna är Carl Jan Granqvist som kommer att prata om värdskap. Det blir även en trendspaning om restaurangbranschen.
Besökarna kommer att få äta en middag komponerad av Hanna Redin från Matverket K43, Thomas Becker från Café Valvet och Håkan Larsson från Janelings.
– De jobbar på olika ställen, men den här kvällen gör de något tillsammans för att visa på att man kan samverka, säger Benny Skyttman.