Om fem år kommer cirka 250 000 ton batterier från bland annat tåg och bilar ha nått sin livslängd. I dag utnyttjas bara en femtedel av batteriets fulla kapacitet, vilket medför stora konsekvenser för miljön. Forskningsprojektet, Recreate, undersöker nu hur resterande kapacitet ska kunna användas av företag för att ta tillvara på hela batteriets livslängd.
– I dag används ungeför 20 procent av batteriets fulla kapacitet och därefter går de inte längre att använda för att driva ett elfordon. Vi undersöker därför möjligheter för hur resterande 80 procent skulle kunna utnyttjas av företag för att förlänga batteriets livslängd, säger Erik Dahlqvist, forskare i energiteknik vid Mdh i ett pressmeddelande.
I nuläget finns det begränsad forskning i hur batterier kan användas för ett andra liv som en del i en affärsmodell, där batterier skulle kunna användas i mycket mindre krävande resurser och stationära energilagringstillämpningar. Detta skulle till exempel kunna vara reservkraft och strömförsörjning till kommuner för att driva gatubelysning samt att ladda eldrivna fordon på parkeringsplatser.
– Vårt mål är att utveckla en lämplig ram för kontinuerlig utvärdering av affärsmodellering i värdekedjan för elbilar. Det är en viktig samhällsutmaning som är kopplad till flera av FN:s globala hållbarhetsmål. Det är även viktigt för oss att kunna ge stöd till regionala små och medelstora företag som är intresserade av att utforska cirkulära affärsmodellmöjligheter i elektromobilitetssammanhang, säger Koteshwar Chirumalla, projektledare för forskningsprojektet och forskare inom produkt- och processutveckling vid högskolan.
Vid Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö AB ser man att projektet öppnar nya möjligheter.
– För oss som företag inom återvinning och elnät är det här ett viktigt projekt. Vi vill, liksom många andra, utnyttja de resurser som redan finns att tillgå på ett hållbart och klokt sätt. säger Kjell Andersson, vd på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö.
Forskningsprojektet Recreate är ett treårigt projekt finansierat av KK-stiftelsen. Projektet sker i samverkan med bland andra Volvo Equipment AB, Bombardier Transportation AB och Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö AB och ska bidra till lösningar som företag kan använda för att förlänga både batteriets livslängd och vår natur.