Nytt projekt i Årby: "Vill skapa framtidshopp"

Ett Årby där ungdomar har framtidshopp och en meningsfull fritid. Det är målet för ett projekt som flera föreningar tillsammans driver och som nu får 3,7 miljoner kronor i bidrag från staten.

Representanter från föreningarna

Representanter från föreningarna

Foto: Ibrahim Al-Khaffaji

Eskilstuna2021-06-01 12:00

I stadsdelen Årby i Eskilstuna är Studiefrämjandet, Årbyföreningen, Sisters in Business och Rädda Barnens ungdomsförbund med i projektet "Civilsamhället mot segregationen" som får 3,7 miljoner kronor i bidrag från myndigheten Delegation mot segregation. Pengarna ska gå till verksamheter som motverkar segregation i utsatta områden och myndigheten inrättades 2018.

– Vi ska exempelvis ha studiecirklar för nyanlända föräldrar. Vi ska också ha temakvällar och debattkvällar. Vi vill helt enkelt skapa mötesplats, säger Aleksandar Prodanovic projektledare.

Ambitionen är, enligt Aleksandar Prodanovic, projektledare från Studiefrämjandet, att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. Ett annat mål med satsningarna är att göra Årby till ett attraktivt område som människor vill flytta till. 

– Vi vill skapa en mötesplats i Årby och planerar för temakvällar och debatter samt studiecirklar för nyanlända föräldrar, säger Aleksandar Prodanovic.

– Men vi vill också hjälpa enskilda människa. 

Sisters in Business är en ideell förening vars syfte är att motverka utanförskap med fokus på entreprenörskap. Grundaren Annika Löfgren berättar att de kan hjälpa unga och utrikesfödda kvinnor med affärsidéer och se vilka kurser och utbildningar som behövs för att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi ska ha en affärsskola där vi bjuder in arbetsgivare som ska berätta vilka behov de har och vilka kompetenser de söker till sina företag. 

Sarina Bandicksson, life coach på Sisters in Business, menar att det finns entreprenörpotential i Årby. 

– Jag ska jobba med människors personliga utveckling för att se hur människor faktiskt mår. Det blir första delen i vårt arbete innan vi startar affärsskolan, säger hon. 

Årby Skol IF deltar också i projektet. Tanken är att de ska uppmuntra till idrott och fysiska aktiviteter för ungdomar i Årby och på det sättet motverka att de rekryteras till kriminella gäng eller liknande. 

– Vi vet att fysisk hälsa leder till bättre psykiskt mående. Men vi fokuserar inte bara på idrott utan i samband med projektet erbjuder vi även läxhjälp till ungdomarna, säger Amanda Hanna som är mentor i Årby Skol IF. 

Årbyföreningen ska fungera som en bro mellan alla aktörerna i projektet eftersom vi har bra lokalkännedom, berättar Maria Chergui, ordförande i föreningen.

– Vi vill skapa ett Årby där unga har framtidshopp och känner att de har en meningsfull fritid och en framtid att värd att satsa på. På det sättet minskar vi rekryteringen till onda krafter, säger hon. 

Eskilstuna kommun ser positivt på projektet och hoppas på goda resultat.

– Vi vet att samverkan mellan civilsamhället och andra aktörer leder till något bra. Vi vill skapa trygghet och göra Årby ännu bättre, säger Helena Tsiamanis som arbetar med stadsutveckling i Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!