Pia Wikström är diakon i Tunafors församling i Eskilstuna, med kyrkorna Fors och S:t Andreas. Magnus Werner driver eget företag, föreläser och erbjuder en rad tjänster kring ämnet han personligen känner till mycket väl sedan 47 år; psykisk ohälsa. Han är bipolär och lever med suicidalitet som en ständigt närvarande kompanjon.
Tillsammans arrangerar de i höst ett stödkafé för alla Eskilstunabor, som inte längre hittar någon mening med existensen.
– Det är aldrig för sent att må bättre, säger Magnus Werner, som en bra bit in i vuxenlivet hittat verktygen för ett "jäkligt bra liv även utan att vara frisk och lycklig".
Och han brinner för att hjälpa andra. Med likasinnade styrelsekollegor i den nationella föreningen Livskämpar har han länge efterlyst och planerat för fysiska mötesplatser för människor med tankar om att ta sitt liv.
– Det farliga är att inte prata om självmord, det vet vi. En styrelsemedlem drog igång ett stödkafé i Vadstena. Nu följer vi efter, och hoppas att fler kommuner och församlingar hakar på. Jag har själv mått så dåligt i perioder att jag inte borde leva längre, och kämpar med suicidalitet sedan 47 år. Ändå har jag ett jättebra liv i dag, och för att bryta isen under kafékvällarna berättar jag gärna om min egen resa. Så kanske andra vågar göra detsamma.
Platsen blir brasrummet i Fors församlingshem. Tre kvällar är bokade; 2 oktober, 6 november och 4 december. Om kaféet blir välbesökt och uppskattat blir det fler datum.
– Vi börjar så här. Det kommer kanske inte 200 personer första gångerna, men här har vi gott om plats för både umgänge och samtal lite i avskildhet. Och hit är man välkommen helt kravlöst. Kom och bara var dig själv. Vi kommer inte prata läkemedel och det som tillhör vården utan erbjuda stöd och gemenskap. Det finns mycket att lära av varandra, säger Magnus och Pia.
Som diakon möter Pia Wikström ofta människor i samtal, och många av dem handlar om psykisk ohälsa.
– Många människor står på kö till psykiatrin, eller är anhörig till någon som väntar på hjälp, och behöver någon att prata med. Här har vi inga köer, inga journaler och man behöver inte ens var medlem i Svenska kyrkan. Tycker man inte att det funkar bra att samtala med mig har vi andra diakoner och präster att träffa, och jag tar inte ett dugg illa upp om jag väljs bort.
Inom kyrkan finns väldigt mycket gemenskap och stöd att få, konstaterar hon, något människor kanske missar i tron att man måste vara religiös eller redan aktiv i församlingen för att få ta del av.
– Jag tror det glöms bort, att till Svenska kyrkan är alla välkomna. Vi har bra lokaler, ofta i centrum, luncher som det bara är att komma till, och flera olika samtalsgrupper och föreläsningar som tar upp existentiella frågor. Den andliga delen av livet är ju nåt vi är bra på.
Både Pia Wikström och Magnus Werner, med sina stora kontaktnät och långa erfarenhet, kan vid behov hjälpa till att slussa människor vidare efter kafékvällarna.
– Att en samtalsgrupp är bättre än en psykolog är något vi hör ofta. Det är inte alltid det professionella perspektivet är det bästa. Samtal skapar överlevnad, som läkaren Anders Hansen säger.
Runt 1 500 svenskar per år väljer att avsluta sitt liv. 45 sörmlänningar begick självmord 2022.