Nytt tillväxtråd ska stärka näringslivsklimatet

Det har bildats ett nytt tillväxtråd med representanter för olika branscher i det lokala näringslivet. "Vi hoppas att vi kan få en bra uppslutning på det här", säger Leif Andersson från Helekopterhuset som redan sitter i rådet.

Göran Hogestadh ledde Affärsplan Eskilstunas livesända årsstämma där man beslutade om det nya tillväxtrådet.

Göran Hogestadh ledde Affärsplan Eskilstunas livesända årsstämma där man beslutade om det nya tillväxtrådet.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2021-05-19 10:12

– Vi tycker att det här känns som att man får en möjlighet att vara med, säger Leif Andersson. 

Det nya tillväxtrådet bildades formellt vid Affärsplan Eskilstunas årsstämma den 7 maj. Uppdraget är att arbeta för en hållbar tillväxt i Eskilstunas näringsliv, arbeta mot Affärsplan Eskilstunas mål och att stärka kontakterna mellan näringslivet och kommunen. 

Affärsplan Eskilstunas årsstämma den 7 maj leddes av mötesordföranden Göran Hogestadh. Sekreterare var kommunstrategen Stina Adolfson Kiviaho som även var producent för livesändningen av stämman. 

undefined
Kommunstrategen Stina Adolfson Kiviaho var sekretarare på årsstämman och producent för livesändningen.

Tillväxtrådet är en vidareutveckling av det lilla rådgivande råd som Affärsplan Eskilstuna tidigare har haft med de tre ledamöterna Leif Andersson från Helekopterhuset, Anna Harryson, Profengy och Carina Bandstigen, STIGA Sports. Under det senaste året har man kommit fram till att kommunen behöver mer input från näringslivet. Därför bygger man nu ut rådet till ett tillväxtråd med 10-12 ledamöter som vardera har ett mandat på två år. 

Ett mål med Affärsplan Eskilstuna är att kommunen ska ha en lägre ungdomsarbetslöshet än rikssnittet. För närvarande uppgår ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna till 15,7 procent jämfört med rikssnittet på 11,1 procent. 

Enligt näringslivsdirektören Niklas Edmark har pandemin lett till att Affärsplan Eskilstuna verkligen har gått från ord till handling. 

– Vi är tvungna att inte bara träffas och utbyta erfarenheter utan att verkligen gå ihop och tillsammans göra verksamhet. 

Näringslivsutvecklaren Maria Lönnerek sa vid stämman att Affärsplan Eskilstunas fokus under 2021 och 2022 kommer att vara upphandling och byråkrati. 

– Nytt för i år är en utlysningsgrupp och den består av Mälardalens högskola, MITC, STUA, Region Sörmland, Arbetsförmedlingen och Eskilstuna kommun. Vårt fokus är att hjälpa lokala företag att söka extern projektfinansiering och här hoppas vi såklart att det blir fler bifall till Eskilstuna. 

undefined
Enligt näringslivsutvecklaren Maria Lönnerek kommer Affärsplan Eskilstunas fokus under 2021 och 2022 att vara upphandling och byråkrati.

Nyföretagarcentrums verksamhetschef Urban Wallin berättade om ett konkret resultat som Affärsplan Eskilstunas operativa näringslivsaktörsgrupp har uppnått under det gångna året. 

– Många startar i Eskilstuna just nu och många startar också som arbetslösa och där kan man få starta eget-stöd från arbetsförmedlingen som är på sex månader. Men vi har sett att det behövs lite längre just nu med tanke på corona. Det tar längre tid att starta. I dialogen i den operativa gruppen har vi fått till det nu så att det är 12 månader och det gör en avsevärd skillnad nu för de som startar med starta eget-stöd. 

Affärsplan Eskilstunas årsstämma sändes direkt efter 10FIKA som är ett forum där man följer upp det som har diskuterats på Eskilstuna kommuns näringslivsdialoger. Näringslivsutvecklaren Felix Andersson diskuterade upphandling och ökade affärsmöjligheter med Andreas Frisk, ordförande Företagarna Eskilstuna-Torshälla, Anna-Karin Kjellin, anca inredningsarkitekter AB, Jenny Bergh, Khraft AB och Göran Östman, Profeel AB. 

Inspelningarna från 10FIKA och Affärsplan Eskilstunas årsstämma finns att se på Affärsplan Eskilstunas hemsida.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!