Lönehelg efter pandemin innebär mycket folk ute. Under förra helgen gjorde flera myndigheter i Sörmland en samordnad insats för att bland annat se över hur restauranger och butiker följer reglerna kring alkoholservering och försäljning av tobaksvaror. Kontrollerna hade inte anmälts i förväg och totalt fick 24 restauranger och 16 butiker i länet tillsynsbesök.
I Eskilstuna var det polisen som tillsammans med miljökontoret kontrollerade fyra restauranger och tre mindre butiker under fredagen.
För restaurangernas del låg fokus den här gången på krogkökens öppettider samt hur det står till med försäljning av alkohol till redan berusade personer.
Enligt lagen ska restauranger som har tillstånd att servera alkohol kunna erbjuda mat fram tills stängning. Efter klockan 23 kan menyn vara enklare, men gäster ska fortfarande kunna beställa maträtter.
Enligt Anna Malmqvist, miljöinspektör på Eskilstuna kommun, var det Tacobar, Biff grill och bar och Nabo bar i centrala Eskilstuna samt Dennys krog på Gillbergavägen, som kontrollerades. Alla fyra klarade sig utan anmärkning.
– Köken var öppna som de skulle och alkoholserveringen fungerade enligt reglerna, säger Anna Malmqvist.
Värre var det med butikerna där två av tre granskade affärer fick anmärkning. I en av butikerna såldes elektroniska cigaretter utan att det har anmälts till kommunen.
– I två butiker saknades även egenkontrollprogram vad gäller tobak, det vill säga de kunde inte visa några papper på att personalen vet hur tobak ska hanteras, säger Anna Malmqvist.
Den synkade alkohol- och tobakstillsynen i helgen var bara en i raden av de inspektioner miljökontoret i Eskilstuna gör. Hittills i år har kommunen kontrollerat 83 restauranger och butiker i Eskilstuna. Kontrollerna är alltid oanmälda.
– Generellt kan man säga att alkohollagen följs bättre än tobakslagen som är nyare och som kanske inte har satt sig helt hos alla än, konstaterar Anna Malmqvist.
Länets kommuner samarbetar ofta för att tillsynen ska bli så likvärdig som möjligt på samtliga orter.
– Butiker och krogar ska ha lika förutsättningar. Tillsynen är viktig för att upptäcka brister men även för att se till att det som fungerar bra ska fortsätta fungera bra, säger Mikael Lindqvist, tillsynshandläggare vid länsstyrelsen i Sörmland.