I maj i år kom en orosanmälan från en skola i Eskilstuna. En elev var sällan i skolan, var trött under de lektioner han trots allt närvarade på och visade andra oroande tecken på att inte må bra.
En utredning startades av socialtjänsten och i juli fattade arbetsmarknads- och familjenämnden beslut om att pojken skulle omhändertas enligt lagen om vård av unga, LVU.
Då hade det framkommit flera oroande uppgifter om pojkens tillstånd. Han ska ha utsatts för psykisk misshandel, haft en sviktande fysisk hälsa med bland annat låg vikt som resultat – och dessutom ska familjen tro sig vara utsatt av kvinnor som försöker utöva magi på sonen och hans mamma för att skada dessa. Sammanfattningsvis: det fanns stora brister i hemmiljön.
Enligt uppgifter som framkommit i nämndens utredning ska modern anse att det är den svarta magin som till stor del påverkar sonens hälsotillstånd.
Familjen menar trots detta att allt är bra med sonen. Man anser sig dessutom vara feltolkade vad gäller deras uppfattning om det ockulta.
Det här har lett till två överklaganden av nämndens beslut från familjens sida. Först till förvaltningsrätten och sedan kammarrätten.
Båda domstolarna kommer dock till samma slutsats. LVU-placeringen är det bästa för sonen som de anser visar tydliga tecken på att vara på bättringsvägen i och med den vårdplacering han fått.