Ohållbar situation för anställda på BUP i Eskilstuna

Stor arbetsbelastning och halvårslånga köer för patienter. Läget är oroligt vid barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Eskilstuna. Enligt en anonym anställd har tre av fyra nyutexaminerade psykologer valt att avsluta sin tjänst på grund av den tryckta situationen.

Köerna till BUP är upp mot ett halvår, enligt en anonym psykolog.

Köerna till BUP är upp mot ett halvår, enligt en anonym psykolog.

Foto: Petter Stjernstedt

Eskilstuna2019-07-19 07:18

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, är fortsatt långa. I Eskilstuna kan väntetiden för första besöket vara upp mot ett halvår. Situationen är ohållbar, menar en anonym psykolog som arbetar i Eskilstuna.

– Det är för jävligt. Bokar man en tid idag får man komma först i januari. Det blir stora konsekvenser för de barn som är behov av hjälp och stöd hos oss, säger den anonyma psykologen som är missnöjd med hur verksamheten styrs.

För personalen i Eskilstuna är arbetsbelastningen hög. Senaste året har flera psykologer valt att sluta. Det är svårt att hitta legitimerade psykologer. Därmed har man valt att anställa ptp-psykologer, nyutexaminerade som inte har samma arbetslivserfarenhet som en legitimerad psykolog.

– Vi går nästan in i väggen här då vi inte har de resurser som krävs för att vi ska kunna utföra vårt jobb. Ser man till antalet anställda hos oss är det på tok för många patienter att ta hand om.

Det är tråkigt att som medarbetare inte kunna möta upp till behovet.

Många flyr verksamheten. Av de ptp-psykologer som började för två år sedan har mer än hälften slutat, menar psykologen.

– BUP i Eskilstuna är ett sjunkande skepp. Hur man kan förstöra en relativt fungerande vårdverksamhet, det är för mig en gåta, konstaterar psykologen.

Carina Ranius, verksamhetschef för BUP i Sörmland, bekräftar att belastningen hos personal är hög.

– Det stämmer att arbetsbelastningen är hög och det beror på att många barnfamiljer söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin. Att som patient få vänta i kö i flera månaders tid för at få hjälp känns inte alls bra. Det är något vi måste fortsätta att motverka, säger Carina Ranius.

Framöver planerar BUP Eskilstuna att arbeta med och närmare se över arbetsmiljön. Man har en fortsatt dialog med sina anställda om hur situationen kan förbättras. En missnöjd personal har larmat om ett ansträngt läge och har gemensamt skickat ett kollektivt brev till chefen, men inte mycket har gjorts för att åtgärda problemen, enligt de anställda.

– Det är många som är arga. Det är förstås värst för våra patienter. Med en sämre kvalitet inom vården sviker vi den mest utsatta gruppen i samhället, nämligen barnen, säger psykologen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om