Akuten om halkolyckorna: "Har varit väldigt mycket"

Det här veckan har akuten på Mälarsjukhuset fått jobba hårt. Antalet halkolyckor har skjutit i höjden. "Det har varit väldigt mycket", säger ledningsansvarig sjuksköterska.

"Det här veckan har det varit väldigt mycket halkolyckor som kommit in till oss. Mer än vanligt och mer än vi haft totalt hittills i år," säger ledningsansvarig sjuksköterska på akuten på Mälarsjukhuset.

"Det här veckan har det varit väldigt mycket halkolyckor som kommit in till oss. Mer än vanligt och mer än vi haft totalt hittills i år," säger ledningsansvarig sjuksköterska på akuten på Mälarsjukhuset.

Foto: Anders Wiklund/TT

Eskilstuna2021-01-28 20:31

I måndags föll ett tunt lager med pudersnö på den is som bildats sedan det frusit på efter helgens töväder. Något som märkts på Mälarsjukhusets akutmottagning.

– Det här veckan har det varit väldigt mycket halkolyckor som kommit in till oss. Mer än vanligt och mer än vi haft totalt hittills i år, säger ledningsansvarig sjuksköterska på akuten och fortsätter:

– Just när det lägger sig ett tunt lager snö uppe på isen, det är då olyckorna sker.

Vilka skador är vanligast?

– Mestadels är det underarmar och handleder som behöver gipsas. Ibland krävs det operation men oftast räcker det med gips.

Ulf Nordström är verksamhetschef på ortopedikliniken på Mälarsjukhuset. Även där har man märkt av halkan.

– Under måndagsdygnet var det väldigt många som halkade och gjorde sig illa. Hos oss på ortopedikliniken har vi fått in många som brutit armar, handleder, ben och fotleder.

Har det varit mer än en vanlig vinter?

– Ja, särskilt under måndagsdygnet. Då var det väldigt hög belastning. Under hela dagen fick vi in människor som hade ramlat på isiga gator och trottoarer. Nu har det lugnat ner sig lite, vi får fortfarande in men inte i samma uträckning.

Har du några råd att ge till den som är ute och går?

– Det är just vid såna tillfällen när det växlar mellan plus och minus som det blir is och väldigt halt. Så var försiktiga och beredda på att det kan vara halt. Om du har broddar, använd dem. Och ha inte för bråttom.

Karta: Akutmottagningen på Mälarsjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!