Olycksdrabbad järnvägsbro får höjdhinder tidigast 2022

Lastbilsolyckorna vid järnvägsbron över Vasavägen är ett återkommande inslag i nyhetsflödet – men det planerade höjdhindret kommer inte att finnas på plats förrän tidigast nästa år.

Fastkilade lastbilar under viadukten på Vasavägen lär inte bli en ovanligare syn i år

Fastkilade lastbilar under viadukten på Vasavägen lär inte bli en ovanligare syn i år

Foto: Arkivbilder: Johan Petersson / Josefin Wiik / Peter Larsson / Niklas Holm

Eskilstuna2021-01-12 10:22

Senast i fredags hände det igen: en lastbilsförare missade skyltarna och körde rätt in i viadukten. Tågtrafiken stod stilla i en och en halv timme till följd av den platstypiska olyckan. Det totala antalet olyckor är svårberäknat – och även om de sällan orsakar några personskador leder de fastkilade lastbilarna till stora trafikproblem med långa köer och inställda tåg.

I september bifölls en motion om att placera höjdhinder i anslutning till viadukten, och slutet på de onödiga stoppen i både väg- och tågtrafiken verkade nära. Men turerna kring ärendet gör att olyckorna sannolikt inte kommer att minska förrän 2022.

– Ärendet ska vidare till fullmäktige, och där är vi inte än. Men budgeten för 2021 är klar så höjdhindret blir verklighet tidigast 2022, säger Anders Enesved, chef på kommunens projekt- och GIS-avdelning.

Stadsbyggnadsnämndens trafikplanerare Petter Skarin har varit delaktig i analysen och planeringen för det tilltänkta höjdhindret och räknar med att lösningen till slut kommer bli verklighet. Men enligt honom hade det kunnat handläggas fortare.

– Motionen satte saker i rullning, men ärendet blev felhanterat inom kommunen och skickades till fel avdelning. Det blev några felturer fram och tillbaka och det försenade stadsbyggnadsförvaltningens möjligheter att fatta ett beslut.

Men ett höjdhinder låter ju inte så komplicerat att få till?

– Det är ändå ganska mycket pengar och att bygga på en sådan plats kräver förarbete. Det är ganska långa ledtider från att man identifierar en lösning tills att det byggs någonting fysiskt. Det beror på upphandlingar och avtal och så vidare. Det har dragit ut på tiden, men inte exceptionellt egentligen.

Hur många påkörningar klarar viadukten?

– Trafikverket menar att den är väldigt stabil och klarar många lastbilar. Men det är en olägenhet att viaduktens skick behöver säkerhetsställas efter varje incident. De största problemet är ju de trafikstörningar det orsakar.

Petter Skarin frågar sig dock hur så många yrkeschaufförer kan missa den, enligt honom generösa, skyltningen kring bron.

– Man skulle vilja höra vad företrädare för åkeribranschen har att säga – vilket ansvar tar de? Det sitter jättemånga skyltar runt platsen och det är konstigt att de gång på gång verkar missas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!