Planerna på en ny grundskola i Munktellområdet presenterades av den politiska majoriteten i mars 2019. Den nya skolan ska rymma cirka 1 000 elever och byggas ovanpå det befintliga Munktellgaraget samt i det intilliggande slakthusområdet. Det ursprungliga detaljplaneförslaget innefattade även ett höghus på 55 meter, något som Länsstyrelsen varit starkt kritisk mot med hänvisning till att riksintresset för kulturmiljön skulle skadas. Med risk för att Länsstyrelsen kommer att överpröva detaljplanen har den därför av strategiska skäl delats upp i två delar, en för skolbyggnationen och en för höghuset.
Båda planförslagen antogs av kommunfullmäktige under torsdagens sammanträde.
För att minska risken för smittspridning är fullmäktige decimerat till antalet ledamöter. Trots detta, och trots att talartiden har begränsats, uteblev inte debatten.
– Barn och bilar hör inte ihop. Att bygga en skola på en väldigt liten yta, ovanpå ett garage är inte en bra stadsplanering. Den barnkonsekvensanalys som har gjorts dömer ut hela planeringen, sa Maria Chergui, gruppledare för V.
Att skolgårdarnas beräknade friytor understiger Boverkets rekommendationer var något som bland andra Erika Rydja Sandvik (L) tog upp:
– Skolgården på parkeringsgaraget kommer att ge varje barn en friyta på 5,5 kvadratmeter per elev. Det tycker vi är jättedåligt och är något som vi inte kan ställa upp på. Boverket rekommenderar 30-40 kvadratmeter friyta per barn beroende på ålder.
Mona Kanaan, (S), ordförande i grundskolenämnden pekade på att detaljplaneförslagen anpassats efter områdets karaktär.
– Det finns ett jättestort behov av en centralt placerad skola och jag håller med om att vi behöver titta på barnens behov. Men att bara prata om skolgården på garaget är att dissa hela förslaget och den ambition som finns över att skapa en fantastisk skola i en fantastisk miljö som kommer att bli otroligt unik.
I debatten om detaljplanen för höghuset ansåg både V och SD att det skulle bli alldeles för högt, något som Mikael Edlund (S) inte höll med om:
– Det hade inte gjort något om byggnaden blivit ännu lite högre.
Kommunalrådet Jari Puustinen (M) sa att det inte var någon hemlighet vad han och Moderaterna tycker om höga hus:
– Det är bra att vi vågar göra den förändringen i ett vackert område.