Hur är det egentligen med Drottning Kristinas fotatryck? Den frågan ställde sig naturentusiaster i Mesta sedan fornlämningen till synes har försvunnit.
– Jag kom hit 1998 och fick genast höra om Drottning Kristinas fotatryck, det är lokal folkkultur och en älskad detalj i skogen, säger Olle Bergman som är vetenskapsskribent och populärhistorisk författare, men också orienterare och initiativtagare till naturpromenader i skogarna runt Mesta.
Drottnings Kristinas fotavtryck är just ett fotavtryck som har hackats in i ett stenblock längs med skogsleden i Mesta. Skrönan säger att Drottning Kristina var på platsen under en av sina färder i riket och att någon ristade in ett avtryck där hon först satte ner sin kungliga sko. Det tros vara en fornlämning från medeltiden och många i området känner väl till den.
I och med arbetet med att gräva ner en kabel i skogen vid leden har en oro kring var fornlämningen tagit vägen spridits. Arbetet har gått ut över den omkringliggande naturen.
– De har förstört den här platsen, det är brutalt att se. De har inte försökt ta hänsyn till fornlämningen där de har dragit fram. Den går inte att hitta längre, säger Olle Bergman som är kritisk till att man gjort så stora ingrepp i naturen för att gräva ner en kabel.
Men, det ifrågasatta grävarbetet till trots, är Drottning Kristinas fotavtryck varken förstört eller försvunnet. Det beskedet ger Länsstyrelsen i Sörmland.
– Vi har kontaktat utförarna och företaget är väl medvetet vad som gäller. De har täckt över fornlämningen så att den inte ska gå sönder, säger Per Gustafsson, handläggare på länsstyrelsens kulturmiljöavdelning.
Det är Eskilstuna energi och miljö som står som ansvariga för arbetet och de har i sin tur anlitat ett företag. Per Gustafsson har bett utföraren märka ut platsen för fornlämningen så att inga misstag sker. Fotavtrycket syns inte nu men kommer enligt Per Gustafsson att komma fram i dagens ljus igen när grävarbetet är avslutat.
Beskedet om fotavtrycksfornlämningens fortlevande får Olle Bergman att andas ut.
– Jag är väldigt glad över att det fanns en reglering och att de följde processen så att fotavtrycket blir kvar, säger han.