Paret som bor i en villa nordost om centrum har själva inte efterfrågat någon bredbandsanslutning. Några skriftliga avtal finns inte. Paret hade dock, efter flera påstötningar, muntligt godkänt att Open Infra, tidigare Svensk Infrastruktur, skulle få gräva utanför deras staket samt närmaste vägen från staketet till deras husknut. En sträcka på cirka tre meter.
– Vi är ointresserade av fiber men det skulle väl inte göra någon skada om det finns på tomten om vår dotter, som tar över huset efter oss, skulle vilja koppla in sig, säger mannen i huset.
I lördags förmiddag kom ett antal män och började gräva och hacka sig fram på parets tomt. Inte de tre meter till husknuten, som överenskommet, skulle det visa sig, utan drygt 40 meter, i en slingrig stig till andra sidan tomten.
– Jag blev chockad när jag tittade ut på eftermiddagen och såg vad de hade gjort, berättar mannen, som då låste grinden med hänglås.
I måndags morse kom ett arbetslag och skulle börja arbetet med att lägga ner kabeln. Den låsta grinden hindrade dem inte, istället hoppade de över staketet. Då fick paret nog.
– Jag satt i telefon med mamma när de klättrade över staketet. Jag sa åt henne att gå ut på balkongen och skrika att de skulle lämna tomten, och hota med att tillkalla polis om de inte lyssnade. Då lämnade de tomten, berättar dottern som bor på annan ort.
Efter att ha rådfrågat kommunens bredbandssamordnare fick dottern kontakt med Open Infra. En stund senare kom en projektledare tillbaka till det äldre parets hus och bad om ursäkt, och erbjöd sig att återställa tomten.
– Det tackade mamma och pappa nej till. De vill bara att de här människorna håller sig borta från deras tomt, säger dottern.
Hon berättar att hennes föräldrar tagit mycket illa vid sig av händelsen, och att hennes pappa håller på att återhämta sig från en hjärtinfarkt. De behöver lugn och ro.
Lugnet varade dock inte länge.
– De ringde upp mina föräldrar igen. Efter ursäkten erbjöds mina föräldrar en ersättning på först 2 000 kronor, sen 5 000 kronor. Senare i samtalet kom det fram att förutsättningen var att de fick lägga ner fiberkablarna.
Parets dotter anser att Open Infra har försökt dra nytta av att hennes föräldrar är äldre.
– Det här är inte seriöst. Och vad händer om tio år när det bor andra personer där som vill plantera ett träd eller anlägga en pool? Vem bär ansvaret när fiberkabeln grävs av, säger hon.
Anya Alenberg är kommunikationschef på Open Infra. Hon säger att bolaget i april 2020 ingick ett muntligt avtal med fastighetsägaren, och att man på måndagen även mejlade ett skriftligt förslag till nyttjanderättsavtal.
– Bollen ligger hos fastighetsägaren. Vill de inte skriva på så får vi lösa det på annat sätt.
Genom att gräva över någon annans tomt?
– Vi får se vad våra kartritare hittar för andra vägar framåt.
Ser du en poäng i att ha skriftliga avtal när man börjar gräva på någons tomt?
– Ja, och det vi försöker lösa nu med kunden. Vi har en pågående dialog och vi har bemött dem på ett bra sätt. Det finns inget argt eller otalt i det här.
Så vad är det ni har bett om ursäkt för?
– Att vi har grävt åt fel håll. Ingångsvägen skulle ha varit från ett annat håll. Det har blivit missförstånd längs vägen.
Kommer ni att ersätta fastighetsägaren utan att ni får gräva ner fibern?
– Det tar vi med dem.