– Chilepeppar är världens mest använda krydda, men här i Sverige har vi inte riktigt sett alla möjligheter, säger Hugo Nömm som menar att det ska stavas just chile och inte chili.
Han är själv engagerad i svenska chilepepparföreningen, där matkändisen Jonas Borssén är ordförande. Just Borssén kommer att närvara vid söndagens öppen trädgård och den särskilda chilesektionen som är öppen mellan 12-15.
Hugo berättar att han kommer att göra bakverk till kaffet med chilepeppar i.
Varför detta intresse för chilepeppar?
– Jag tycker om starkt kryddad mat. Chilepeppar har en förmåga att ta fram smakupplevelser och föra dem till en högre nivå.
Hugo ger exempel på en liten chileanrättning som han menar har positiva effekter: Man pulvriserar torkad chilepeppar och blandar med kanel och mörk choklad och strör över till exempel fil.
– Det sätter fart på endorfinerna, och det närmar sig upplevelsen som man har om man blir kär. Det skapar positiva vibbar, säger Hugo Nömm.