Kritik mot bristande insyn i kommunens trygghetsarbete

När trygghetsfrågorna och skjutningarna hanteras i Eskilstuna kommun är oppositionen inte med. Partierna har nämligen ingen plats i det lokala brottsförebyggande rådet. "De sitter i slutna rum och vi vet inte vad för diskussioner som pågår där.", säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Oppositionspartierna i Eskilstuna sitter inte med i det brottsförebyggande rådet där trygghetsfrågorna hanteras. "Det ingår i en demokrati att oppositionen ska kunna granska majoriteten.", säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Oppositionspartierna i Eskilstuna sitter inte med i det brottsförebyggande rådet där trygghetsfrågorna hanteras. "Det ingår i en demokrati att oppositionen ska kunna granska majoriteten.", säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

Foto: Montage/Joakim Serrander/Niklas Holm

Eskilstuna2022-06-20 07:34

Flera av oppositionspartierna i Eskilstuna som tidningen pratat med efterlyser en bredare uppslutning kring trygghetsfrågorna efter vårens skjutningar. Sverigedemokraterna vill se en trygghetsberedning där samtliga partier är med, Vänsterpartiet efterlyser även dem att man börjar samtala över partigränserna och tillsätter en haverikommission.

I dag hanteras trygghetsfrågorna i det lokala brottsförebyggande rådet. Men där får inte oppositionen vara med.

– Vi i oppositionen sitter inte med i det lokala brottsförebyggande rådet, säger Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna.

undefined
Stefan Krstic (L), gruppledare, om förklaringen till varför oppositionen inte sitter med i rådet. "Det är den uppfattningen jag fått, att vi läcker och därför ska inte vi sitta där."

Han menar att upplägget gör att oppositionen har dålig insyn i arbetet.

– Det ingår i en demokrati att oppositionen ska kunna granska majoriteten. Det tog lång tid innan vi ens fick några minnesanteckningar från brottsförebyggande rådet.

En annan nackdel är att oppositionspartierna nu är hänvisade till lokala medier och interna incidentrapporter för att hålla sig uppdaterade kring läget gällande exempelvis skjutningarna. 

– Det vi får veta är genom media och att alla som sitter i kommunledningen har en säkerhetsapp där man direkt får information från tjänsteman i beredskap.

Även direktkontakten som finns med polisen sker främst i det brottsförebyggande rådet.

– Jag vet att Sverigedemokraterna försökte men fick till svar att Polisen inte träffar enskilda partier. Detta gör att vi oppositionspartier inte har någon naturlig dialog med polisen utan det har bara de som styr. De sitter i slutna rum och vi vet inte vad för diskussioner som pågår där.

Vad har ni fått för argument för att ni inte ska sitta med i rådet?

– De slingrar sig jättemycket. Särskilt i en debatt tryckte vi väldigt mycket på det här. Då sa man först att det här är mest till för de som har nyckelpositioner i kommunen. Men vi fortsatte trycka på och sa att vore det inte bra om vi i oppositionen också är där så att vi kan ha förtroendefulla samtal. Och att vi kan granska er. Då kläckte kommunstyrelsens ordförande ur sig att: "Det är för att ni läcker", säger Stefan Krstic och fortsätter:

– Då förstod man att det är för att de vill ha ett safe space med polisen där de kan diskutera. Och skulle polisen rikta kritik mot kommunen så gör man inte det via media, och vice versa. Utan det sker i de här slutna rummen. Så har polisen medskick till kommunen då får inte vi i oppositionen reda på det så att vi kan driva på i de frågorna.

undefined
Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande är orförande i det lokala brottsförebyggande rådet: " Det handlar om en tillit som inte finns just nu. Så det blir upp till bevis i sådant fall."

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är den som är ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet.

– Lokala BRÅ är en styrgrupp som följer upp, bereder och granskar så att alla nämnder gör vad de ska. Förr var BRÅ en bredare gruppering. Men lite blev gjort och oppositionen lyste med sin frånvaro, säger han och fortsätter:

– Gruppen består i dag av de som har makten och ansvaret att påverka och ställa krav i nämnder de leder. I styrgruppen finns också polisen med och strategiska tjänstepersoner. Detta för att vi ska kunna säkerställa så att polisen kan framföra önskemål och synpunkter på kommunens verksamheter och att kommunen kan göra detsamma mot polisen.

Gällande kritiken om bristande insyn hänvisar Jimmy Jansson till att det görs rapporter från rådets möten som lämnas till kommunstyrelsens arbetsutskott och att det även finns minnesanteckningar att ta del av.

– Detta är känsliga frågor av komplex natur och de som sitter på det verkliga och formella ansvaret behöver forum för att föra arbetet framåt. Människor mördar varandra. Det är inget att förringa allvaret runt. Och det kräver sitt sätt att arbete. Det skulle man nog förstå om man har lite kläm på hur en kommun styrs. 

Samtidigt är han öppen för att släppa in oppositionen framöver.

– Jag är öppen för att bjuda in oppositionen att delta i nästa period, när vi satt organisationen och polis och kommun är fullt sammanjobbade än mer. När Trygga unga är satt och nästa steg är igångsatt. Men vi kommer ändå att då behöva skapa andra forum för känsliga frågor som är av sådan natur att det kan skada samhällets förmåga att slå tillbaka mot brottsligheten om det inte hanteras ytterst varsamt. Det handlar om en tillit som inte finns just nu. Så det blir upp till bevis i sådant fall.

Lokala BRÅ

Eskilstuna kommun och Polismyndigheten jobbar sedan flera år med samverkansöverenskommelser för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Det lokalt brottsförebyggande rådet styr och följer upp arbetet inom ramen för samverkansöverenskommelsen. Rådet består av politisk styrgrupp, representanter från tjänstepersonsledningen och lokalpolisområdeschef. Rådet rapporterar löpande till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!