Kommunens skolor har alltför stora lokaler i förhållandet till elever. Hur den saken bör lösas ska barn- och utbildningsnämndens politiker ta ställning till på torsdag.
Två alternativ har presenterats, i går kom det tredje.
Tillsammans med Miljöpartiet föreslår de borgerliga partierna att Fröslundas högstadieklasser flyttas till Stålforsskolan och Skogstorpsskolan.
– Vi stödjer nedläggningen, men vi ställer inte upp på att knöka in elever genom Stålforsskolans entré, för att sedan förpassa dem till andra lokaler. Exempelvis till folkhögskolans lokaler på Faktoriholmarna som diskuteras, säger Iha Frykman, M-gruppledare.
Elever söker sig bort från Fröslundaskolan, varpå lokalkostnaderna skjutit i höjden, resonerar oppositionen.
– Vi vill lägga pengar på lärare, inte lokaler. Det främjar inte kvalitén, säger Niklas Frykman, FP:s gruppledare.
Redan för ett år sedan föreslog alliansen att Fröslundaskolans högstadium skulle läggas ned. Nu, precis som då, framhåller oppositionen att en sådan lösning främjar integrationen.
– Integration handlar inte ensidigt om att en grupp ska integreras, det handlar lika mycket om att arbeta med personer som har svensk bakgrund. Och för elever med annan etnisk bakgrund kommer det att skynda på språkinlärningen att gå tillsammans med svenskspråkiga elever, säger Niklas Frykman.
Oppositionen vill ha kvar låg- och mellanstadiet i Fröslunda, och ser gärna att Internationella Engelska skolan får möjlighet att ta över de lokaler som Fröslundaskolan högstadieelever i dag använder.
Exakt vilka klasser som ska fördelas mellan de olika skolorna vill oppositionen inte gå in på.
– Det överlåter vi till förvaltningen att ta ställning till. Vi öppnar också för att fler skolor ska kunna ta emot Fröslundaskolans klasser, säger Iha Frykman.
Utöver oppositionens förslag har nämndens politiker två andra alternativ att ta ställning till.
• S vill flytta Fröslundas högstadium till Stålforsskolan. För att bereda plats för de nya eleverna vill man bland annat använda folkhögskolans gamla lokaler på Faktoriholmarna. Diskussioner förs även med S:t Eskil och Rinmangymnasiet.
• V vill ha kvar högstadiet i Fröslunda, men ser gärna ett utökat elevutbyte med Stålforsskolan. För att lösa problemen med för stora lokalytor föreslår partiet att Tillväxten, gamla tvätten, töms och att årskurs 4-6 flyttar till stora skolan.