Angelica Ek har varit med i projektet Romané Bucá ("romska arbeten") i tre månader. Hon har nu blivit antagen till en kockutbildning.
– Man har fått mycket hjälp av de som jobbar här. Innan jag började här kände jag att det finns ingen möjlighet att jag skulle kunna gå vidare och utbilda mig och få jobb, men nu har man ändå fått hopp och vill jobba, säger hon.
Ramona Hagert är en annan av projektets deltagare.
– Vi har pratat om rättigheter. Vi har fått stöd till CV och personligt brev som man aldrig har gjort tidigare. Vi har lärt oss om hur man söker jobb.
Projektet startades i december 2011 och pågår till och med juni i år. Bakgrunden till projektet är den statliga utredningen "Romers rätt" från 2010 som visade att 70-90 procent av alla romer i Sverige är arbetslösa.
Enligt utredningen är diskriminering en orsak till den höga arbetslösheten. Angelica Ek berättar att hon har mötts av fördomar när hon har sökt jobb.
– Jag hade möte på arbetsförmedlingen. Där sa de: 'Med ditt namn skulle man aldrig kunna tro att du är rom. Men när du kommer på plats vet vi att det kommer att bli svårt när de ser att du har romska kläder'.
Romané Bucá är ett nationellt arbetsmarknadsprojekt för romer där Eskilstuna kommun ingår. Projektägare är studieförbundet Sensus Stockholm/Gotland. Romané Bucá medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF).
Cirka 50 romer i Eskilstuna har deltagit i projektet. Ett 30-tal av dem har fått kommunala anställningar i form av traineejobb.
– Eftersom det finns en stor förtroendeklyfta mellan majoritet och minoritet så har vi jobbat väldigt mycket för att bygga tillit och förtroende under de här åren, säger projektledaren Lotta Wolgers.
– Utan vår förvaltnings mandat att bedriva verksamhet utifrån ett empowermentperspektiv hade vi inte varit där vi är i dag. Vi har fått mycket stöd längs vägen från både chefer och politiker.
Lotta Wolgers berättar att projektet bygger på frivillighet.
– Deltagarna har kommit hit och fått ett erbjudande: 'Vill du delta i projektet?'. På den frågan svarar man 'ja' eller 'nej'.
Kulturlotsen Richard Nyman har arbetat som handledare i projektet.
– Det är första gången vi som romer har fått den här frågan. Det är första gången som kommunen frågar: 'Vad vill ni göra?'. Oftast har det ju varit med tvång att 'så här ska ni göra för att få försörjningsstöd'.
Vad har det här projektet betytt för romerna i Eskilstuna?
– Allt. Jag säger ärligt: Min mor kom hit till Eskilstuna 1971. När det här projektet startade 2011 innebar det att romer för första gången fick chansen att visa vad de går för. Den här möjligheten som vi har fått har lyft många människor. Att få tjäna sina egna pengar. Att barn får se sina föräldrar gå till jobbet. Det har ändrat mycket det här, säger Richard Nyman.
Projektet tar slut vid halvårsskiftet. Vare sig personalen eller deltagarna har fått några besked om framtiden.
– Var ska vi ta vägen? Vad ska hända sen? undrar deltagaren Ramona Hagert.
– Ingen vill gå tillbaka till försörjningsstöd. Ingen vill hamna på ruta ett igen, säger deltagaren Diana Bollström.
Eskilstuna kommun har i sin årsplan för 2014 slagit fast att man ska arbeta med att implementera regeringens strategi för romer.
– Från att ha varit ett arbetsmarknadsprojekt är min förhoppning att kommunen fortsätter arbetet med romsk inkludering genom att utöka arbetet till att omfatta alla områden i strategin, säger Lotta Wolgers.
Enligt Lotta Wolgers skulle det till exempel kunna ske genom att kommunen anställer romska brobyggare. Brobyggarna ska finnas som stöd för romer i kontakt med exempelvis myndigheter och skolan. Lotta Wolgers tycker också att kommunen ska fortsätta bygga samråd för att stärka den dialog som påbörjats.
– Genomförandet av strategin bygger på delaktighet och inflytande. Det vi sett genom projektet är att behovet finns, säger Lotta Wolgers.