"Eleverna har upplevt något fasansfullt otäckt"

Flaggan vajade på halvstång under tisdagen då Rekarnegymnasiet åter slog upp dörrarna för lovskola. Under hela påskhelgen har skolans kuratorer arbetat med att möta chockade och oroade elevers tankar. Flera mår väldigt dåligt och behöver prata, säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef för skolan i Eskilstuna kommun.

Flaggan hissades på halv stång under tisdagen utanför Rekarnegymnasiet.

Flaggan hissades på halv stång under tisdagen utanför Rekarnegymnasiet.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2023-04-11 18:05

Den brutala dödsskjutningen ägde rum på parkeringen utanför Rekarnegymnasiet vid 15.30-tiden på skärtorsdagen, mitt under avslutet av sista skoldagen före påsklovet.

Sedan dess har personal på Rekarnegymnasiet arbetat intensivt för att möta elevers oro och chock, berättar Ingrid Sköldmo.

– Många av våra elever har upplevt något alldeles fasansfullt otäckt.

– Arbetet har pågått för fullt med information genom skolplattformen. Vi har också försökt ringa in de elever som varit mest berörda. Dels de som sett eller varit i närheten av händelsen, eller de som varit vänner till den skjutna eleven. Kuratorerna har jobbat hela helgen. 

Hur ser behoven ut?

– Hos vissa har behoven varit stora. Några elever har vi haft kontakt med fyra gånger om dagen. Sedan kommer det finnas ytterligare behov under lovveckan när eleverna möts och snackar om det som hänt och blir oroliga. Här kommer vi behöva identifiera vilka det är som har de största behoven så vi kan möta upp dem med elevhälsan. Det är också en uppgift för alla vuxna i Eskilstuna. Vi måste hjälpas åt och se till att de unga har någon att prata med. 

undefined
Minnesplatsen för 18-åringen på parkeringen utanför Rekarnegymnasiet.

Hur ser det ut på skolan i dag?

– Nu har våra skolor inlett lovskola så vi har viss verksamhet i gång. På Rekarnegymnasiet samlades elevvårdspersonal i morse för att möta elever. De kommer också träffa en hel del av den ordinarie personalen på skolan. Många är påsklediga i dag men valde ändå att komma in.

Även barn och vårdnadshavare på Krongatans förskola påverkades av skjutningen som skedde i närheten av förskolans skolgård. Personalen genomförde en inrymning av barnen när de hörde skotten och föräldrarna fick sedan hämta en annan väg än den vanliga på grund av avspärrningarna.

När förskolan öppnade för första gången efter händelsen på tisdagen fanns det familjebehandlare från socialtjänsten på plats för att möta oroade föräldrars frågor. 

undefined
Ingrid Sköldmo är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Säkerheten på Eskilstunas skolor har under det senaste året varit en prioriterad fråga för kommunen utifrån den allvarliga situationen som råder i staden med gängkonflikter och skjutningar. Det har funnits en uttalad rädsla för att våldet nästa gång ska drabba en skola, inte minst då de inblandade våldsverkarna ofta har varit unga. 

Under 2022 fick flera skolor och förskolor utbildning i pågående dödligt våld, PDV. Att verksamheterna blivit mer på tårna i dag märks tydligt, anser Sköldmo.

undefined
Många elever var på väg hem då skjutningen ägde rum under eftermiddagen på skärtorsdagen.

– Hade du frågat mig för två år sedan hade jag svarat att vi inte hade vetat exakt hur vi skulle gå till väga i en sådan här situation. Men de senaste två åren har vi jobbat jättemycket med de här frågorna. Tar vi förskolan som exempel, så gjorde de den här gången helt klockrent rätt som genomförde en inrymning av barnen. Det pågår fortsatt ett stort arbete på området med utbildningsinsatser och träning. Sedan jobbar vi vidare med socialtjänst, polis och Trygga unga för att bli ännu bättre.

Vad tänker du i dag om det som skett?

– Jag blir jätteledsen och så arg att något sådant här kan ske dagtid inför både förskolebarn och en stor mängd gymnasieelever som är på väg hem. Det är på en nivå vi inte har sett förut och det är helt hämningslöst.

Trygga unga

Trygga unga är Eskilstuna kommuns satsning på förebyggande arbete för unga mellan 13–20 år som riskerar att hamna i kriminalitet och missbruk.

I arbetet samverkar polis, skola, kultur- och fritid och socialtjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!