Redan höga vattennivåer utmanas när snön tinar

Helgens hastiga väderomslag, som förvandlade snö och is till vatten, riskerar att få Eskilstunaån att brädda över. "Den här tiden på året ska vattendrag normalt stå lågt – i år är det tvärtom", säger hydrologen Niclas Hjerdt.

Hydrologen Niclas Hjerdt förklarar orsakerna till den ovanligt höga vattennivån i Eskilstunaån.

Hydrologen Niclas Hjerdt förklarar orsakerna till den ovanligt höga vattennivån i Eskilstunaån.

Foto: Joakim Serrander/SMHI

Eskilstuna2024-01-24 15:29

I sensomras utfärdade SMHI en gul varning för höga vattennivåer i Eskilstuna efter en lång period med ihållande regn.

– Ett sådant larm innebär flöden som överskrids i snitt var femte år. Där är vi inte än för Eskilstunas del, men det är ett ovisst läge och vi ser att Hjälmarens vattennivå är i en stigande trend, säger Niclas Hjerdt, vakthavande hydrolog på SMHI.

undefined
Hydrologen Niclas Hjerdt förklarar orsakerna till den ovanligt höga vattennivån i Eskilstunaån.

På flera håll har det mildare vädret och regn ställt till det och det är också orsaken till att nivån i Eskilstunaån stiger mot strandkanten.

– Just nu är det blött på många håll i södra och mellersta Sverige. Delar av östra Skåne påminner om ett mangroveträsk efter att stora snömängder förvandlats till vatten.

undefined
Ett dike i Torsharg som gör sitt bästa för att transportera smältvatten vidare ut till ån.

Enligt Niclas Hjerdt ligger vattennivån i Eskilstunaån nära årsmedelhögsta och det är ovanligt för årstiden.

– Normalt när det är en torr och kall vinter står vattnet i åar och vattendrag lågt. Så är det inte längre och det beror på det oförutsägbara vädret med flaxande temperatur. 

– Så här års är avdunstningen nära noll och det finns inga växter som suger i sig vatten. Samtidigt kan passager och fördämningar isat igen vilket gör att vattennivån pressas uppåt och jag gissar att det är vad som har hänt på flera håll i Eskilstuna.

undefined
Inte många centimeter kvar upp till vägkanten för vattenmassorna i Torsharg.

I Vilsta, i höjd med kolonistugeområdet, breder ån ut sig rejält och det är inte många centimeter upp till de närmsta byggnaderna. Detsamma gäller i Torshälla, där ån löper parallellt med Åstråket. Här är vattennivån i ån högre än gång- och cykelstigen, men den sistnämnda skyddas än så länge av en några decimeter högre vall.

– Det är ett oförutsägbart läge i Eskilstuna. Prognosen spår rikligt med nederbörd på fredag och för den som inte vill ha högre vatten bör hoppas på snö istället för regn.

undefined
Änderna i Ekeby våtmark har is och vatten på vägarna i höjd med nivån i våtmarkens bassänger.

Trots att flera gator var översvämmade i början av veckan har räddningstjänsten i Eskilstuna än så länge inte behövt rycka ut på nämnvärt många larm.

– Det har varit mycket vatten på sina håll men det verkar inte som särskilt många fastighetsägare drabbats, säger brandmästaren David Forsberg.

undefined
David Forsberg, brandmästare vid Räddningstjänsten i Eskilstuna, uppmanar alla att ha ett bra eget skydd mot översvämning. Här syns Eskilstunaån bredda ut sig mot Vilsta kolonistugeområde.

Han uppmanar alla att skaffa sig ett bra eget skydd för att själva kunna sätta in åtgärder vid eventuell översvämning.

– Vi har att prioritera en rad skyddsvärda objekt och får vi väl ett larm så svarar vi, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!