– Det kommer nog att vara slagigt och osäkert framöver, men om man har rätt riskprofil tror jag ändå att man klarar sig igenom den här perioden, säger Johan Holm, chef för Private Banking på Sparbanken Rekarne.
Rysslands invasion av Ukraina och oron som föregick den har lett till börsnedgångar.
– Då ska man dessutom komma ihåg att vi har en underliggande osäkerhet kring inflation och ränteuppgångar som fanns redan innan det här startade. Dessutom kommer vi från en värld 2020/2021 med stora uppgångar så det är klart att det gör fallhöjden större, säger Johan.
Privatpersoner som funderar på om de ska ha sina pengar placerade i aktier bör enligt Johan fråga sig vilken sparhorisont de har.
– Om man vet att man ska använda pengarna inom 2-3 år till att kanske köpa en bil eller renovera tycker jag att man ska börja sälja av lite i omgångar. Är det däremot ett långsiktigt sparande, till exempel ett pensionssparande, tycker jag att man kan ligga kvar.
– Jag tycker till och med att man ska fundera på att börja spara regelbundet om man inte redan gör det eftersom kriser är ett bra köptillfälle historiskt sett.
Ju högre riskvilja och ju längre sparhorisont man har desto större andel aktier kan man ha i sin sparportfölj. För den som är mindre riskvillig passar det bra med en större andel räntebärande placeringar.
– Det absolut säkraste är att ha pengarna på kontot. Sedan finns det korta räntefonder där det blir väldigt låg avkastning, men nedsidan är otroligt begränsad. Sedan finns det lite längre räntefonder där det finns en lite större uppsida och en lite större risk naturligtvis.
Samtidigt riskerar avkastningen på räntebärande placeringar att ätas upp av den stigande inflationen.
– Nu har vi en situation där räntan är lägre än inflationen. För de flesta är det också så att löneökningarna är lägre än inflationen. Vi får faktiskt en negativ realavkastning om man har ränteplaceringar och så vidare.
Johan menar att det kan vara en bra idé att ta hjälp om man känner sig osäker.
– Om man vill ha ett bollplank kan man ta kontakt med sin bank och prata med sin rådgivare. Det är alltid bra att diskutera utifrån olika perspektiv. Vi har tillgång till rådgivare inom olika segment, bland annat Private Banking, men även vanliga privatrådgivare. Det är viktigt är att hitta placeringar och en riskprofil som man känner sig bekväm med.
– Något som att man ska försöka undvika är att agera känslomässigt när det gäller ens placeringar. Min erfarenhet är att det sällan eller aldrig blir bra i längden. Det är också ett motiv till att det är bra att diskutera med någon gällande hur man ska tänka kring sina placeringar.