De fast anställda sjuksköterskor på sjukhuset som tidningen pratar med är både arga, ledsna och uppgivna. De berättar om hur flera sjukskötersketjänster på deras respektive avdelningar sedan lång tid tillbaka verkar omöjliga att besätta permanent, och i stället är det inhyrda sköterskor som bemannar dem. På vissa avdelningar dominerar hyrpersonalen.
– Vad ska hända när hyrkollegorna nu försvinner? Vi kommer att få ännu högre arbetsbelastning än vi redan har. Ledningen säger ju att de ringt över 600 tidigare anställda och hyrsköterskor, och erbjudit dem fasta tjänster. Men de har bara lyckats rekrytera 25, det säger väl allt.
Det regionen gick ut med på en presskonferens på onsdagen – att vissa sjukhusavdelningar tillfälligt slås samman och att vårdplatserna blir färre på ett antal avdelningar för att klara bemanningen när hyrpersonalen försvinner från den 1 februari – fick medarbetarna höra på ett internmöte förra veckan.
– Informationen gavs i ett rasande tempo och våra frågor blev det knappt någon tid alls för. Den långa listan av insatser som nu ska göras för att lösa situationen när alla våra inhyrda kollegor försvinner, skapade bara ännu fler frågor.
Att flytta elva platser för strokedrabbade till geriatriska avdelningen är en sådan förändring som oroar.
– Akut strokevård kräver specialiserad personal, det är jätteviktigt att insatserna går fort och görs av kunnig personal. Hur ska ledningen garantera det?
Och enheten för specialiserad sjukvård i hemmet, SSIH, ska krympa.
– På Mälarsjukhuset är bara fyra av teamets 15 sjuksköterskor fast anställda, och 45 patienter får avancerad sjukvård regelbundet hemma i bostaden. Nu sägs det att ambulanspersonalen ska ställa upp och hjälpa insatspatienterna. Så om de är i Näshulta och ett priolarm går, vad händer då?
Sköterskorna säger att de kollar på andra jobb varje dag.
– Regionen har haft svårt att både behålla och rekrytera sjuksköterskor länge och det blir inte lättare nu. Det är risk för massflykt från sjukhuset.
– Det börjar likna skit. Våra förtroendevalda lyfter vår oro, men vi tycker det ageras svagt från Vårdförbundets håll också.
Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet sektion Södermanland, har full förståelse för medlemmarnas oro över sin och patienternas situation. Och även om VF i grunden är överens med regionen om att detta är rätt väg att gå är hon tveksam till sättet regionen valt.
– Borde de ha minskat andelen hyrpersonal stegvis? Ja kanske. Alla sjukhusavdelningar har ännu inte gjort någon nödvändig risk- och konsekvensanalys inför förändringarna. Kanske hade de gjort det om omställningen fått ta lite tid. Och jag vet inte varför medarbetarna får så sena svar på sina oroliga frågor.
– Förändringarna slår oerhört hårt mot vissa enheter, och självklart blir det följdverkningar för medborgarna, så är det ju.
Lena Lindh betonar vikten av att regionen måste satsa på den mänskliga kompetensen om de ska bli en attraktiv arbetsgivare fullt ut och få sökande till alla vakanta tjänster. Och då räcker det inte att som nu ge personal i den dygnet runt-öppna verksamheten 70 procent extra ob-tillägg. Hon hade hellre sett högre lön.
Man måste dessutom bemanna sjukvården på ett patientsäkert sätt. Studier visar enligt Lindh att ju högre kompetens bland personalen på en avdelning desto bättre mår patienten.
– Man måste vara rädd om de erfarna medarbetarna, tillvarata deras kompetens, se till att de inte halkar efter i lön och använda dem där de bäst behövs i vården. Samt ge medarbetarna möjlighet att vidareutbilda sig i arbetet. Men jag vet flera sjuksköterskor med lång arbetserfarenhet som nu väljer att lämna regionen. Och faktum är att Sörmland är mer illa ute än landet i stort när det kommer till bristyrken som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska.
Enligt lönestatistiken för Vårdförbundets medlemmar hamnade Sörmland på 18:e plats av 21 regioner 2021.
Lena Lindh har en uppmaning till politikerna i nya regionledningen.
– Ni har chansen att rätta till det som föregående regionstyret uppenbarligen inte mäktade med – lyssna på oss som företräder vårdpersonalen.