Varje år återkallar Transportstyrelsen runt 1 200 körkort i Sörmland. Åren 2021 och 2022 sjönk antalet, för att sedan stiga något 2023.
Den överlägset vanligaste orsaken till att körkort återkallas är "en väsentlig överträdelse" – vilket vanligtvis innebär fortkörning.
– Oftast är det på 30-sträckor som vi omhändertar körkort. Under en nationell trafikvecka förra året tog vi många körkort utanför skolor. Exempelvis Odlarskolan och Fogdö skola i Strängnäs, säger Adrian Wallin, tillförordnad gruppchef för trafikpolisen i Eskilstuna.
På 30-sträckor kan det räcka att överskrida hastigheten med 21 kilometer i timmen för att förlora körkortet. På vägar med högre hastigheter är gränsen 31 kilometer i timmen. Även där är det många som åker dit.
– Framför allt på länsväg 214 mellan Äs och Hållsta. Även på E20 är det många som kör för fort. En annan utsatt sträcka är genom villaområdet på vägen mellan Hällby och Gröndal. Där är det många som inte saktar ner från 70 till 50. Erfarna trafikpoliser har koll på var det brukar gå fort och vi försöker stå på många olika ställen, säger Adrian Wallin.
Polisen går ibland ut i sina digitala kanaler och efterlyser allmänhetens tips på var de borde göra fartkontroller. Tipsen strömmar in, men är ofta inte särskilt värdefulla, menar Adrian Wallin.
– Att man upplever att det går för fort betyder inte att det faktiskt gör det. Ofta tar vi inte en enda fortkörare på de här platserna. Men vi försöker alltid lyssna på allmänhetens åsikter.
Fortkörare som fastnar i polisens kontroller blir ofta besvikna och irriterade.
– Inte på polisen utan på sig själva; det får ju väldigt stora konsekvenser att förlora körkortet. Det är relativt ovanligt att det blir tjafs mot oss, men visst händer det. De flesta accepterar, men många kommer med bortförklaringar: "Jag skulle bara...", "Jag brukar aldrig köra för fort...". Vi har hört det mesta.
Vissa nekar till och med till att de kört för fort.
– Det går ju betydligt snabbare och smidigare om man kan skriva ut en bot på plats, men om de inte accepterar så avgörs ärendet i tingsrätten. Då måste vi gå dit och vittna. Det är ju en rättighet man har, att få sin sak prövad i domstol, men det vore ju skönt för oss att slippa.
Adrian Wallin är inte alltför imponerad av hur Eskilstunaborna generellt sköter sig i trafiken.
– Det blir inga bra betyg, många missköter sig. Så fort vi sätter upp en poliskontroll så tar vi fortkörare, det sker i stort sett dagligen. Vi rapporterar väldigt mycket folk i trafiken, men om det är värre i Eskilstuna än i andra städer vet jag inte direkt.
Antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri ökade med 13 procent mellan 2022 och 2023. Det är den högsta siffran på 5 år.
– Det finns ett absolut samband mellan polisens trafikövervakningsarbete och antalet återkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen.
När polisen omhändertagit ett körkort skickas det till Transportstyrelsen som fattar det formella beslutet att återkalla körkortet. Transportstyrelsen återkallar också körkort i ärenden som polisen inte varit inblandade i. Exempelvis av medicinska skäl eller på grund av att föraren inte lämnat in bevis om godkänt förarprov.