En av dem som håller traditionen är Misha Jaksic, samordnare för de ortodoxa inom Sveriges kristna råd och kyrkoherde i Heliga Annas ortodoxa församling som tidigare haft säte i Eskilstuna. I sju veckor, fram till påsk, då ljusets högtid börjar fram till pingst, avstår de ortodoxa kristna alla animaliska produkter, såsom kött, ägg och ost och mjölk. Den ortodoxa fastan är mer känd i länder där den ortodoxa krykan har en större närvaro, än i Sverige och det kan skilja sig mycket från individ till individ, hur fastan följs, berättar Misha Jaksic.
– En del väljer att inte äta alls under dagen, andra avstår animaliska produkter. Men det finns en kyrklig ordning som kan betraktas som sträng i dag. Ortodoxa kristna kan ofta mötas av förvåning för att de fastar, vilket nog beror mest på att fastan tappats bort i vår största kyrka, Svenska kyrkan och protestantismen, förklarar Misha Jaksic.
Han fastar själv så gott det går, men kan hamna i situationer där han gör undantag. Syftet med fastan är att förbereda sig inför påsken, att intensifiera bönelivet och stärka sig andligt.
– Man blir utsatt som person när man avstår från mat, det handlar om att känna solidaritet med de som är fattiga och hungriga.
Varför avstår man just animaliska produkter?
– Det är som en påminnelse om det paradisiska tillståndet då människorna hade växter och örter att äta.
Vad ger fastan dig personligen?
– Ett väldigt fokus på själva existensen. Att avstå känns som en existensiell död, man blir medveten om sina svagheter men också om sin styrka, att kunna avstå. När fastan är över gläds man otroligt men längtar samtidigt nästan tillbaka.
Långfredagen är den strängsta fastedagen under perioden, då ska man varken äta eller dricka under dagen fram till huvudgudstjänsten på påsknatten. Då bryts fastan helt.
– Folk tar ofta med sig mat till kyrkan då som vi dukar upp och festar på. Det är väldigt vackert, berättar MIsha Jaksic.