Hösten 2019 levererade miljöskandalbolaget LMAG cirka 1 200 ton fyllnadsmassor till fastigheten Husby-Lundby i Bälgviken. Massorna som kom med falska dokument, och senare visade sig vara kraftigt förorenade, användes bland annat för att fylla ut ett område vid infarten och förbättra en grusväg.
Området ägs av Arctic Road AB och vägen går från Bälgviksvägen till bolagets egna bergtäkt.
Fyllnadsmassorna kommer, enligt uppgifter i polisutredningen kring LMAG, från muddringsarbete vid Slussen i Stockholm.
Misstankar om att föroreningarna i Bälgviken är mer omfattande än vad som hittills är känt, och den eventuella risken att de ska spridas till en närliggande vattentäkt, fick boende i området att reagera. De vände sig till kommunen med krav på att Arctic Road skulle byta ut massorna, eller i vart fall utreda den totala omfattningen av föroreningar objektivt, inte bara lita på de av Arctic Road beställda testerna.
Miljö- och räddningstjänstnämnden höll inte med och avslutade ärendet våren 2020. Nämnden ansåg att det vore oskäligt att tvinga Arctic Road att byta ut de förorenade massorna. Enligt miljö- och räddningstjänstnämnden är risken för spridning låg. Nämnden har också sett till att fler prover har tagits, men enligt de klagande på fel djup och platser.
Beslutet att lägga ner klagomålsärendet utan krav på åtgärder överklagades och har i snart två år tröskat runt i rättsystemet. Såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen ställde sig på nämndens sida.
Ett snarlikt ärende i Strängnäs kommun har använts i Bälgvikengruppens argumentation. Även där upptäcktes "Slussenmassor" som LMAG levererade till en fastighet 2019. Det slutade med att Strängnäs kommun krävde bortforsling och sanering med hot om vite.
I torsdags kom ett beslut som ger Bälgvikengruppen hopp. Då meddelade Mark- och miljööverdomstolen att den upphäver Eskilstuna kommuns beslut från 2020. Målet återförvisas till miljö- och räddningstjänstnämnden för fortsatt handläggning.
I domstolens beslut, som inte kan överklagas, står det att fler provtagningar ska göras. Domstolen poängterar att provtagningar bör göras ända ner till botten av utfyllnadsområdet, "och i sådan omfattning som behövs för att säkerställa att massorna inte utgör risk för människors hälsa eller miljön".
– Domen är ett erkännande. Det känns dock tragiskt att huvudmotståndaren varit kommunen som har motarbetat oss och försvarat fastighetsägaren från dag ett, säger Tom Arvidsson, aktiv i "Bälgvikengruppen".
Dennis Nordberg är gruppens formella företrädare.
– Nämnden har gjort antaganden utan grund och ägnat sig åt gissningslekar. Detta trots att det gäller något så viktigt som gifter som riskerar att förstöra för nuvarande och kommande generationer. Massorna från Slussen som hittades på Helgarö hade högt giftinnehåll, man kan befara att det ser likadant ut här. Det här riskerade att bli en giftgömma som glöms bort, med kommunens medgivande. Nu blir det inte så och det känns förstås bra, säger han.
David Engrund, Arctic Roads vd, tror inte att ytterligare provtagningar kommer att förändra något.
– Det är ganska grundliga undersökningar som har gjorts tillsammans med kommunen. Vi har inte gjort något utan myndigheternas tillstånd och vi kommer att fortsätta följa de beslut som fattas. Med facit i hand skulle vi förstås inte ha tagit emot massorna men att de var förorenade visste vi inte då, säger han.